Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Hány dob dolgozik egy autó kipufogójában?

Kipufogódob a kocsi alatt

A kipufogórendszer kardinális missziója, hogy továbbítsa a működés során keletkezett égéstermékek egész sorát a szabadba, illetve hogy mérsékelje a kiáramló gázok kellemetlen hanghatásait. A kipufogódob pedig arra hivatott, hogy a benne található terelőlemezek segítségével lassítsa a kipufogógáz sebességét, ezáltal csökkentve a zajszintet. Ugyanúgy, mint autónk összes alkatrészéhez, a kipufogó-mechanizmus megtervezéséhez és finomra hangolt működéséhez is precíz mérnöki munka szükséges. Nézzünk utána, hogy vajon milyen szelvényekből épül fel a szisztéma, és hogy hány kipufogódob dolgozik egy autóban!

A kipufogórendszer felépítése

Egy kipufogórendszer összességében a motor kipufogócsonkjától egészen a kipufogó végéig tart. Korábban a kipufogógázok elvezetését úgy oldották meg, hogy a hajtómű kipufogó tönkjéről, ami tulajdonképpen egy gyűjtő cső összeterelték a gázokat egy kipufogócsőbe, majd beterelték a kipufogódobba, és úgy ki a szabadba. Nyilvánvalóan ez az üzemmód kicsit sem volt összeegyeztethető a környezet- és egészségkímélő zöld működéssel, és persze teljesen evidens az is, hogy manapság, a mai modern verdákban már jóval több komponensből áll egy ilyen rendszer, nézzük egyenként!

  • Kipufogótorok – ez az egység végzi a kipufogógázok összegyűjtését a motor összes hengeréből.
  • Katalizátor – szerepe a motor által kibocsátott gázok károsanyag-tartalmának csökkentése.
  • Részecskeszűrő – a modern diesel autók integrált szelvénye, és a katalizátor mellett a károsanyag kibocsátás másik nagy éllovasa, egészen pontosan a koromtartalom egybegyűjtésére és semlegesítésére hivatott, főként autópálya használatra kalibrált üzemmel.
  • Rezgéscsillapító – A kipufogótorok és a középső dob közötti egység egy olyan kipufogócső toldat, amely valamennyi mozgási teret enged az egész rendszerhez képest, ezzel csillapítja a motor kipufogóra gyakorolt rezgési energiáit.
  • Középső és hátsó kipufogó dob – A középső dobot más néven első dobnak is hívják, és ahogy már korábban is írtuk, fő feladata, hogy lassítsa a gázok sebességét, és ezáltal egyben mérsékelje a hanghatásokat is. A hátsó dob tulajdonképpen pontosan ugyanolyan kialakítású, mint az első, és feladatát tekintve is csak hasonlókat lehet mondani róla.
  • Kipufogóvég – Kizárólag esztétikai elem.

És ide tartoznak a hővédő lemezek, a lambdaszonda, a felfüggesztő gumi és a flexibilis csövek, bilincsek, kipufogótartók, tömítések, szerelékek tömkelege.

Vagyis hány kipufogódob dolgozik egy autóban?

Egy autóban általában tehát két kipufogódob van, egy előrébb, egy pedig közvetlenül a kipufogócső vége előtt, és fontos tudni, hogy az egész kipufogó-szisztéma a kipufogógáz kivezetésén kívül egyfajta fojtást is ellát, mivel a kipufogógáz gyors kiáramlásával az autónk teljesítményt veszítene. Vagyis a kipufogódobok már említett sebességlassító küldetése egyben arra is szolgál, hogy megtartsa a munkaütem során keletkezett energiát, ezáltal mérsékelje a fogyasztást és optimalizálja a teljesítményt.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.