Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hadüzenet az idős autók ellen?

A lengyel parlament arra készül, hogy törvényben kötelezi az idősebb járművek tulajdonosait műszaki átvizsgálásra, mégpedig akár évi 5 alkalommal is. A társadalmi kezdeményezésre született törvénytervezet komoly vitát váltott ki.

Megoldás-e a kötelező ellenőrzés?

A statisztikák szerint rendkívül sok baleset a járművek nem megfelelő műszaki állapotára vezethető vissza Lengyelországban. Ezért az ország parlamentje – társadalmi kezdeményezésre – arra készül, hogy a normális műszaki vizsga mellett az idősebb autóknál kötelező átvizsgálást ír elő. A 10 évesnél fiatalabbaknál ezt egyszer egy évben a 10 és 15 év közöttieknél kétszer, míg a 15 évnél idősebbeknél a kétszeri teljes átvizsgálás mellett 3 részlegeset is előírnának, vagyis ezeket 5 alkalommal kellene szervizbe vinni évente. A jövő évtől bevezetésre tervezett szabályozás rendkívül sok autóst érintene, mivel a lengyel autóállomány 80 százaléka 10- és 60 százaléka 15 évnél idősebb.

Szigorítás társadalmi kezdeményezésre

A törvénytervezet története nem mindennapi, mert állampolgári kezdeményezésre indult meg a kidolgozása. A „Biztonságos utak 2020” nevű aktivista csoport idén január és március között 1,5 millió támogató aláírást gyűjtött össze a 38 millió lakosú országban. A kezdeményezés szervezői és támogatói azzal érvelnek, hogy a kötelező átvizsgálások többlet költségei mindenki számára megtérülnének a biztonságosabb járművek okozta kevesebb balesettel. Szerintük a 15 évesnél idősebb járművek esetében a törvénytervezet alapján felmerülő évi mintegy 30 ezer forintnak megfelelő többletköltség – lévén gyakran emberéletekről szó – minden vitán felül elfogadható és jogos. Az autósok egy része azonban csak az autózás újabb megdrágítását látja a kezdeményezésben és attól tart, hogy a jórészt garázsban álló idős autók aránytalan sokba fognak kerülni az általában nem nagy pénzű tulajdonosaik számára.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.