Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Hadüzenet az idős autók ellen?

A lengyel parlament arra készül, hogy törvényben kötelezi az idősebb járművek tulajdonosait műszaki átvizsgálásra, mégpedig akár évi 5 alkalommal is. A társadalmi kezdeményezésre született törvénytervezet komoly vitát váltott ki.

Megoldás-e a kötelező ellenőrzés?

A statisztikák szerint rendkívül sok baleset a járművek nem megfelelő műszaki állapotára vezethető vissza Lengyelországban. Ezért az ország parlamentje – társadalmi kezdeményezésre – arra készül, hogy a normális műszaki vizsga mellett az idősebb autóknál kötelező átvizsgálást ír elő. A 10 évesnél fiatalabbaknál ezt egyszer egy évben a 10 és 15 év közöttieknél kétszer, míg a 15 évnél idősebbeknél a kétszeri teljes átvizsgálás mellett 3 részlegeset is előírnának, vagyis ezeket 5 alkalommal kellene szervizbe vinni évente. A jövő évtől bevezetésre tervezett szabályozás rendkívül sok autóst érintene, mivel a lengyel autóállomány 80 százaléka 10- és 60 százaléka 15 évnél idősebb.

Szigorítás társadalmi kezdeményezésre

A törvénytervezet története nem mindennapi, mert állampolgári kezdeményezésre indult meg a kidolgozása. A „Biztonságos utak 2020” nevű aktivista csoport idén január és március között 1,5 millió támogató aláírást gyűjtött össze a 38 millió lakosú országban. A kezdeményezés szervezői és támogatói azzal érvelnek, hogy a kötelező átvizsgálások többlet költségei mindenki számára megtérülnének a biztonságosabb járművek okozta kevesebb balesettel. Szerintük a 15 évesnél idősebb járművek esetében a törvénytervezet alapján felmerülő évi mintegy 30 ezer forintnak megfelelő többletköltség – lévén gyakran emberéletekről szó – minden vitán felül elfogadható és jogos. Az autósok egy része azonban csak az autózás újabb megdrágítását látja a kezdeményezésben és attól tart, hogy a jórészt garázsban álló idős autók aránytalan sokba fognak kerülni az általában nem nagy pénzű tulajdonosaik számára.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.