fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Ha hosszan ringatózik az autó, az nem romantikus

Ön jár rendszeresen kátyús utakon? Akkor nem kell magyaráznunk, mennyit számít a lengéscsillapítás, amikor a gödröt befedi a hó. Elütött egy jóképű fekvőrendőrt, és minden összeomlott? Kerülje el a balesetet, ellenőriztesse időben!

A kátyús út nem öröm, de ismerős

A kátyús út soha nem öröm, de sokszor kezeljük régi ismerősként – olykor éveken át is figyeljük, hogyan növekszik egy-egy gödör. Tavaly egy keceli férfi megelégelte, hogy már-már tó méretű pocsolya terpeszkedik a ház előtt az úton, és figyelemfelkeltésként fürdőnadrágra vetkőzött, átúszta az alföldi Balatont. Nem tudjuk, használt-e az akció, de azt igen, hogy a víz, a hó jótékonyan elfedi a kátyút. Így aztán a gyanútlan – vagy gyanakvó, de a gödröt nem látó – autós kikerülni sem tudja. Ezért muszáj feltenni a kérdést a rossz idő beköszöntével: biztos, hogy rendben van a lengéscsillapítás? Ha az autó „ugrál” a bukkanókon, nagyokat zöttyen a kátyúkban, el-elemelkedik a kerék az úttól. Akkor irányítható jól az autó, amikor a kereke minél jobban tapad az útra – de ha egyszerre mozdul a karosszériával, viszi a gépet a lendület. Nehezebb kanyarodni, romlik az úttartás, nő a féktávolság – meghatványozódik a balesetek esélye. Becslések szerint Magyarországon az autók jó 15 százalékában rossz a lengéscsillapítás.

Ha ringatózik az autó, az nem romantikus

A gumiabroncsok és az alváz – egész pontosan a kerékfelfüggesztés és a karosszéria – között kapott helyet az alkatrész, amely a futómű és a karosszéria közti lengést hivatott tompítani. Ha megfelelő a lengéscsillapítás, a rezgések, amelyek a kerekeket érik – például amikor áthajt egy kátyún –, jóval enyhébb fokozatban adódnak át a karosszériára. Nem kezdenek el együtt mozogni, megnövelve a lendületet, hogy a kerekek még inkább elváljanak az aszfalttól. Ha az út nem csak kátyús, hanem csúszik is, nagyon nagy hasznunkra lehet a lengéscsillapítás. Nehéz észrevenni a fokozatos romlást, legtöbbször úgy derül ki, hogy egy nagyobb fékezésnél még ringatózik egy ideig fel-le az autó eleje vagy hátulja. Amennyiben ez megtörténik, a szervizben műszerrel bevizsgálják, de jó eséllyel csere lesz a vége – vagy minimum egy felújítás. Méghozzá párban, mert nem térhet el a két első vagy hátsó kerékhez tartozó lengéscsillapító állapota. A szakemberek azt ajánlják, évente egyszer akkor is ellenőriztessük a lengéscsillapítók, autórugók állapotát autószervizben, amikor nincs azokra konkrét panasz. A műszeres bevizsgálás kiderítheti, ha mégis baj van, és nem veszélyeztetjük sem magunkat, sem másokat a csúszós téli utakon.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.

Tájékoztatjuk, hogy 2021.12.24. és 2022.01.02. között ZÁRVA tartunk. 2022.01.03-tól a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Üdvözlettel: KA csapata