Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Ha hosszan ringatózik az autó, az nem romantikus

Ön jár rendszeresen kátyús utakon? Akkor nem kell magyaráznunk, mennyit számít a lengéscsillapítás, amikor a gödröt befedi a hó. Elütött egy jóképű fekvőrendőrt, és minden összeomlott? Kerülje el a balesetet, ellenőriztesse időben!

A kátyús út nem öröm, de ismerős

A kátyús út soha nem öröm, de sokszor kezeljük régi ismerősként – olykor éveken át is figyeljük, hogyan növekszik egy-egy gödör. Tavaly egy keceli férfi megelégelte, hogy már-már tó méretű pocsolya terpeszkedik a ház előtt az úton, és figyelemfelkeltésként fürdőnadrágra vetkőzött, átúszta az alföldi Balatont. Nem tudjuk, használt-e az akció, de azt igen, hogy a víz, a hó jótékonyan elfedi a kátyút. Így aztán a gyanútlan – vagy gyanakvó, de a gödröt nem látó – autós kikerülni sem tudja. Ezért muszáj feltenni a kérdést a rossz idő beköszöntével: biztos, hogy rendben van a lengéscsillapítás? Ha az autó „ugrál” a bukkanókon, nagyokat zöttyen a kátyúkban, el-elemelkedik a kerék az úttól. Akkor irányítható jól az autó, amikor a kereke minél jobban tapad az útra – de ha egyszerre mozdul a karosszériával, viszi a gépet a lendület. Nehezebb kanyarodni, romlik az úttartás, nő a féktávolság – meghatványozódik a balesetek esélye. Becslések szerint Magyarországon az autók jó 15 százalékában rossz a lengéscsillapítás.

Ha ringatózik az autó, az nem romantikus

A gumiabroncsok és az alváz – egész pontosan a kerékfelfüggesztés és a karosszéria – között kapott helyet az alkatrész, amely a futómű és a karosszéria közti lengést hivatott tompítani. Ha megfelelő a lengéscsillapítás, a rezgések, amelyek a kerekeket érik – például amikor áthajt egy kátyún –, jóval enyhébb fokozatban adódnak át a karosszériára. Nem kezdenek el együtt mozogni, megnövelve a lendületet, hogy a kerekek még inkább elváljanak az aszfalttól. Ha az út nem csak kátyús, hanem csúszik is, nagyon nagy hasznunkra lehet a lengéscsillapítás. Nehéz észrevenni a fokozatos romlást, legtöbbször úgy derül ki, hogy egy nagyobb fékezésnél még ringatózik egy ideig fel-le az autó eleje vagy hátulja. Amennyiben ez megtörténik, a szervizben műszerrel bevizsgálják, de jó eséllyel csere lesz a vége – vagy minimum egy felújítás. Méghozzá párban, mert nem térhet el a két első vagy hátsó kerékhez tartozó lengéscsillapító állapota. A szakemberek azt ajánlják, évente egyszer akkor is ellenőriztessük a lengéscsillapítók, autórugók állapotát autószervizben, amikor nincs azokra konkrét panasz. A műszeres bevizsgálás kiderítheti, ha mégis baj van, és nem veszélyeztetjük sem magunkat, sem másokat a csúszós téli utakon.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata