Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Ha hosszan ringatózik az autó, az nem romantikus

Ön jár rendszeresen kátyús utakon? Akkor nem kell magyaráznunk, mennyit számít a lengéscsillapítás, amikor a gödröt befedi a hó. Elütött egy jóképű fekvőrendőrt, és minden összeomlott? Kerülje el a balesetet, ellenőriztesse időben!

A kátyús út nem öröm, de ismerős

A kátyús út soha nem öröm, de sokszor kezeljük régi ismerősként – olykor éveken át is figyeljük, hogyan növekszik egy-egy gödör. Tavaly egy keceli férfi megelégelte, hogy már-már tó méretű pocsolya terpeszkedik a ház előtt az úton, és figyelemfelkeltésként fürdőnadrágra vetkőzött, átúszta az alföldi Balatont. Nem tudjuk, használt-e az akció, de azt igen, hogy a víz, a hó jótékonyan elfedi a kátyút. Így aztán a gyanútlan – vagy gyanakvó, de a gödröt nem látó – autós kikerülni sem tudja. Ezért muszáj feltenni a kérdést a rossz idő beköszöntével: biztos, hogy rendben van a lengéscsillapítás? Ha az autó „ugrál” a bukkanókon, nagyokat zöttyen a kátyúkban, el-elemelkedik a kerék az úttól. Akkor irányítható jól az autó, amikor a kereke minél jobban tapad az útra – de ha egyszerre mozdul a karosszériával, viszi a gépet a lendület. Nehezebb kanyarodni, romlik az úttartás, nő a féktávolság – meghatványozódik a balesetek esélye. Becslések szerint Magyarországon az autók jó 15 százalékában rossz a lengéscsillapítás.

Ha ringatózik az autó, az nem romantikus

A gumiabroncsok és az alváz – egész pontosan a kerékfelfüggesztés és a karosszéria – között kapott helyet az alkatrész, amely a futómű és a karosszéria közti lengést hivatott tompítani. Ha megfelelő a lengéscsillapítás, a rezgések, amelyek a kerekeket érik – például amikor áthajt egy kátyún –, jóval enyhébb fokozatban adódnak át a karosszériára. Nem kezdenek el együtt mozogni, megnövelve a lendületet, hogy a kerekek még inkább elváljanak az aszfalttól. Ha az út nem csak kátyús, hanem csúszik is, nagyon nagy hasznunkra lehet a lengéscsillapítás. Nehéz észrevenni a fokozatos romlást, legtöbbször úgy derül ki, hogy egy nagyobb fékezésnél még ringatózik egy ideig fel-le az autó eleje vagy hátulja. Amennyiben ez megtörténik, a szervizben műszerrel bevizsgálják, de jó eséllyel csere lesz a vége – vagy minimum egy felújítás. Méghozzá párban, mert nem térhet el a két első vagy hátsó kerékhez tartozó lengéscsillapító állapota. A szakemberek azt ajánlják, évente egyszer akkor is ellenőriztessük a lengéscsillapítók, autórugók állapotát autószervizben, amikor nincs azokra konkrét panasz. A műszeres bevizsgálás kiderítheti, ha mégis baj van, és nem veszélyeztetjük sem magunkat, sem másokat a csúszós téli utakon.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gép