Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Ha fémes hangot ad a fék, ne induljon neki a csúszós útnak!

Ugye tudja, hogy nedves úton megnő a féktávolság? Főleg akkor, ha nem megfelelő a gumi, de sokat ront a helyzeten, ha a fékrendszer sem az igazi. Az alkatrészek cseréjénél ne lépjük túl a gyártó által megadott időpontot!

Melegszenek, kopnak az alkatrészek

Havas, jeges útviszonyoknál akár meg is ötszöröződhet a féktávolság. Ez ugyan elsősorban a gumi minőségén múlik – téli-e vagy nyári, kopott-e vagy újszerű –, de nem elhanyagolható szerepe van a fékrendszer állapotának is. Ha elszáll a fék, lehet bármilyen szuper a gumi, akkor is az árokba csapódunk – esetleg épületbe, másik autóba, vagy elütünk valakit. A fék részei a legjobban igénybe vett alkatrészek közé tartoznak az autóban. Hiszen a fék működése a súrlódásra épül, a fékezésben részt vevő alkatrészek felmelegszenek és kopnak. Az úgynevezett kopó alkatrészek közé tartoznak a fékbetétek, a fékpofák, a féktárcsák és a fékdobok – hozzá kell tenni, a fékdobos megoldás kevésbé hatékony, ezért ma már legfeljebb a hátsó tengelynél használják. Előnye viszont, hogy hosszabb élettartamú, mint a féktárcsa, és kevésbé rozsdásodik: utóbbit gyakrabban kell cserélni. Az alapelv azonban ugyanaz. A tárcsás megoldásnál a féktárcsa és a fékpofa – benne a fékbetét –, a dobosnál a fékdob és a fékpofa ér össze, nyomódik egymáshoz a fékpedál lenyomása után, és fékezi le az autót. Ez súrlódással jár, és hő is keletkezik.

Gyorsabban kopik, ha vadabbul vezetünk

A féktárcsáknál, fékbetéteknél mindig ügyeljünk rá, hogy legkésőbb a gyártó által megadott időpontban cseréltessük ki az alkatrészt! Ha a tárcsa jobban elkopott a kelleténél, jobban fel is forrósodik fékezés közben, és gyengül a fék hatásfoka. Használat közben fémes hang jelzi, ha már túlságosan kopott a fékbetét, és a fékpofa fém széle hozzáér a tárcsához – a korszerűbb autókban ezt már számítógép is érzékeli, de a hangot nem lehet semmivel összetéveszteni. Általánosságban azt mondják, minden második fékbetét-cserénél ajánlott kicserélni a féktárcsát is. Jobban megéri, mint egy balesetben összetört autó, egy súlyos sérülés. A fékolaj cseréjéről sem szabad megfeledkezni, főleg, ha kicsit vadabbul vezetünk – de ebben az esetben valószínűleg gyorsabban kopik minden. Nagyobb fékezéseknél buborékok keletkezhetnek benne, és ez szintén rontja a fékezés hatásfokát. A KRESZ előírásai szerint egyébként három különböző fékrendszer kell ahhoz, hogy egy autó a közlekedésben részt vehessen: hivatalos néven üzemi és biztonsági fékrendszer, valamint a rögzítő, amely nem más, mint a kézifék. A biztonsági fékrendszer az üzemi meghibásodásánál lép életbe. Szóval van mit átnézetni a tél beállta előtt.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata