Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Ha fémes hangot ad a fék, ne induljon neki a csúszós útnak!

Ugye tudja, hogy nedves úton megnő a féktávolság? Főleg akkor, ha nem megfelelő a gumi, de sokat ront a helyzeten, ha a fékrendszer sem az igazi. Az alkatrészek cseréjénél ne lépjük túl a gyártó által megadott időpontot!

Melegszenek, kopnak az alkatrészek

Havas, jeges útviszonyoknál akár meg is ötszöröződhet a féktávolság. Ez ugyan elsősorban a gumi minőségén múlik – téli-e vagy nyári, kopott-e vagy újszerű –, de nem elhanyagolható szerepe van a fékrendszer állapotának is. Ha elszáll a fék, lehet bármilyen szuper a gumi, akkor is az árokba csapódunk – esetleg épületbe, másik autóba, vagy elütünk valakit. A fék részei a legjobban igénybe vett alkatrészek közé tartoznak az autóban. Hiszen a fék működése a súrlódásra épül, a fékezésben részt vevő alkatrészek felmelegszenek és kopnak. Az úgynevezett kopó alkatrészek közé tartoznak a fékbetétek, a fékpofák, a féktárcsák és a fékdobok – hozzá kell tenni, a fékdobos megoldás kevésbé hatékony, ezért ma már legfeljebb a hátsó tengelynél használják. Előnye viszont, hogy hosszabb élettartamú, mint a féktárcsa, és kevésbé rozsdásodik: utóbbit gyakrabban kell cserélni. Az alapelv azonban ugyanaz. A tárcsás megoldásnál a féktárcsa és a fékpofa – benne a fékbetét –, a dobosnál a fékdob és a fékpofa ér össze, nyomódik egymáshoz a fékpedál lenyomása után, és fékezi le az autót. Ez súrlódással jár, és hő is keletkezik.

Gyorsabban kopik, ha vadabbul vezetünk

A féktárcsáknál, fékbetéteknél mindig ügyeljünk rá, hogy legkésőbb a gyártó által megadott időpontban cseréltessük ki az alkatrészt! Ha a tárcsa jobban elkopott a kelleténél, jobban fel is forrósodik fékezés közben, és gyengül a fék hatásfoka. Használat közben fémes hang jelzi, ha már túlságosan kopott a fékbetét, és a fékpofa fém széle hozzáér a tárcsához – a korszerűbb autókban ezt már számítógép is érzékeli, de a hangot nem lehet semmivel összetéveszteni. Általánosságban azt mondják, minden második fékbetét-cserénél ajánlott kicserélni a féktárcsát is. Jobban megéri, mint egy balesetben összetört autó, egy súlyos sérülés. A fékolaj cseréjéről sem szabad megfeledkezni, főleg, ha kicsit vadabbul vezetünk – de ebben az esetben valószínűleg gyorsabban kopik minden. Nagyobb fékezéseknél buborékok keletkezhetnek benne, és ez szintén rontja a fékezés hatásfokát. A KRESZ előírásai szerint egyébként három különböző fékrendszer kell ahhoz, hogy egy autó a közlekedésben részt vehessen: hivatalos néven üzemi és biztonsági fékrendszer, valamint a rögzítő, amely nem más, mint a kézifék. A biztonsági fékrendszer az üzemi meghibásodásánál lép életbe. Szóval van mit átnézetni a tél beállta előtt.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.