Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Gyermekek életét mentheti meg a legújabb autós újítás

Kisfiúk az autóban

Életeket menthet az a találmány, amelyet izraeli egyetemisták fejlesztettek ki a közelmúltban. A mesterséges intelligenciával működő érzékelő lényege, hogy figyeli a kocsi belső hőmérsékletét, és ha az veszélyezteti az utastérben hagyott gyermek egészségét, tájékoztatja a sofőrt, valamint a hatóságokat. Csak Izraelben harminc halálos áldozatot követelt az ilyen felelőtlenség az elmúlt évtizedben.

Életveszélyes a kocsi utasterében kialakuló extrém meleg

Sajnos minden évben érkeznek olyan hírek a világból, amelyek a kocsiban felejtett gyermekek tragédiáiról szólnak. Sok szülő hagyja átmenetileg gyermekét az autóban, amíg elszalad valamit elintézni a postán, vagy bevásárol az esti vacsorához. Ekkora kánikulában, a napon állva azonban hamar hőség alakulhat ki a személygépkocsi utasterében, amelyhez még egy felnőtt szervezete sem lenne képes alkalmazkodni, nemhogy egy gyereké. Az extrém meleg és a gyors kiszáradás pedig minden esztendőben tragikus haláleseteket okoz.

Figyelmeztetést küld az érzékelő

Erre a problémára talált ki egy megoldást néhány izraeli egyetemista a haifai Izraeli Műszaki Egyetemen. A motivációjuk is megvolt a témához: csak Izraelben harminc gyermek hunyt el a felforrósodott kocsikban az elmúlt évtizedben. A megoldás lényege, hogy beépítenek egy fejlett hőérzékelőt a gyerekülés elé, általában a hátsó ülésnél, ezt pedig bekapcsolják különböző rendszerekbe. Így ha a szenzor, amely felvételt is készíthet a kisgyerekről, valamint a vele összekötött miniszámítógép érzékeli a bajt, az extrém, veszélyes hőmérsékletet, riasztást ad le. Jogos a kérdés: de kinek? Egyrészt fény- és hangjelzéssel tudatja a problémát, majd kapcsolatba lép a sofőr okostelefonjával, üzenetet küldve a veszélyről. Ha szükséges, jelez a mentőknek, akik ebben a helyzetben engedéllyel, távirányítással lehúzzák a kocsi ablakait, kinyitják az ajtózárat.

Felhasználóbarát megoldások

Szerencsére felhasználóbarát rendszert építettek, azaz egyszerű lesz azt beépíteni a kocsikba, de az alkalmazásához sem kell többoldalas utasításhalmazt végigolvasni. Ráadásul még a tervek szerint olcsónak is számít majd. Már persze akkor, ha kapható lesz kereskedelmi forgalomban, erről viszont még nincs hír. Addig is mindenki jegyezze meg, hogy hőségben kis időre sem szabad a gyerekeket a kocsiba zárni, mert az életüket veszélyeztetjük ezzel. És ha már itt tartunk, ha elterjed az izraeli találmány, ez a megállapítás akkor sem változik majd: az csak az életveszélyt hárítja el, visszaélni nem kell a mesterséges intelligencia segítségével.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata