Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Gyermekek életét mentheti meg a legújabb autós újítás

Kisfiúk az autóban

Életeket menthet az a találmány, amelyet izraeli egyetemisták fejlesztettek ki a közelmúltban. A mesterséges intelligenciával működő érzékelő lényege, hogy figyeli a kocsi belső hőmérsékletét, és ha az veszélyezteti az utastérben hagyott gyermek egészségét, tájékoztatja a sofőrt, valamint a hatóságokat. Csak Izraelben harminc halálos áldozatot követelt az ilyen felelőtlenség az elmúlt évtizedben.

Életveszélyes a kocsi utasterében kialakuló extrém meleg

Sajnos minden évben érkeznek olyan hírek a világból, amelyek a kocsiban felejtett gyermekek tragédiáiról szólnak. Sok szülő hagyja átmenetileg gyermekét az autóban, amíg elszalad valamit elintézni a postán, vagy bevásárol az esti vacsorához. Ekkora kánikulában, a napon állva azonban hamar hőség alakulhat ki a személygépkocsi utasterében, amelyhez még egy felnőtt szervezete sem lenne képes alkalmazkodni, nemhogy egy gyereké. Az extrém meleg és a gyors kiszáradás pedig minden esztendőben tragikus haláleseteket okoz.

Figyelmeztetést küld az érzékelő

Erre a problémára talált ki egy megoldást néhány izraeli egyetemista a haifai Izraeli Műszaki Egyetemen. A motivációjuk is megvolt a témához: csak Izraelben harminc gyermek hunyt el a felforrósodott kocsikban az elmúlt évtizedben. A megoldás lényege, hogy beépítenek egy fejlett hőérzékelőt a gyerekülés elé, általában a hátsó ülésnél, ezt pedig bekapcsolják különböző rendszerekbe. Így ha a szenzor, amely felvételt is készíthet a kisgyerekről, valamint a vele összekötött miniszámítógép érzékeli a bajt, az extrém, veszélyes hőmérsékletet, riasztást ad le. Jogos a kérdés: de kinek? Egyrészt fény- és hangjelzéssel tudatja a problémát, majd kapcsolatba lép a sofőr okostelefonjával, üzenetet küldve a veszélyről. Ha szükséges, jelez a mentőknek, akik ebben a helyzetben engedéllyel, távirányítással lehúzzák a kocsi ablakait, kinyitják az ajtózárat.

Felhasználóbarát megoldások

Szerencsére felhasználóbarát rendszert építettek, azaz egyszerű lesz azt beépíteni a kocsikba, de az alkalmazásához sem kell többoldalas utasításhalmazt végigolvasni. Ráadásul még a tervek szerint olcsónak is számít majd. Már persze akkor, ha kapható lesz kereskedelmi forgalomban, erről viszont még nincs hír. Addig is mindenki jegyezze meg, hogy hőségben kis időre sem szabad a gyerekeket a kocsiba zárni, mert az életüket veszélyeztetjük ezzel. És ha már itt tartunk, ha elterjed az izraeli találmány, ez a megállapítás akkor sem változik majd: az csak az életveszélyt hárítja el, visszaélni nem kell a mesterséges intelligencia segítségével.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson