fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Fojtószelep szerepe a kipufogócsőben

Kocsiba szerelt fojtószelep

A kipufogórendszer fojtószelepét eleinte csak a haszongépjárművekben alkalmazták, a lejtmeneti motorfékhatás növeléséhez. Egy jó ideje azonban már személygépjárművek kipufogócsöveibe is szerelik, de nem ilyen célokból. Cikkünkben megvizsgáljuk, hogy miért kerül beépítésre a fojtószelep a kipufogórendszerbe!

Sportos kipufogóhang előhívása

Manapság a fojtószelep kipufogórendszerbe szerelésének elsődleges célja a kipufogóhang sportossá varázsolása – ehhez már egy külön tudomány is kialakult, az ún. sound-engineering. Több helyre is szerelhetőek: a hangtompító dobok elé vagy után, de akár beléjük is. Szerepük, hogy bizonyos by-pass csöveket, csatornákat és renzonátortereket zárnak illetve nyitnak ki. Kétféle módszerrel lehet őket működtetni: elektromosan vagy pneumatikusan, de akár bowdennel is zárhatóak és nyithatóak. Mindemellett az aktív rendszerek kipufogóihoz kapcsolt hangszórók kimeneti csöveiben is találhatunk fojtószelepeket. Nem elhanyagolandó a fojtásbefolyásolás motorteljesítményre gyakorolt hatása sem, a kipufogó ellennyomástól is függ ugyanis a motor munkája. A fojtószelepek kipufogó hangolás céljából való alkalmazása legtöbbször nem gyárilag történik, hanem tuningcégek által. A „beavatkozás” elvégzése előtt érdemes azonban átgondolni a dolgot, mivel nem garantált, hogy utána átmegy az autó majd a következő műszaki vizsgán a kipufogó ellenőrzés miatt. Utóbbi a hiteles bevizsgálásukat bizonyító igazolástól függ leginkább.

A kipufogó ellennyomás helyreállítása

Olyankor is segítségünkre lehet a kipufogó rendszer fojtószelepe, ha kikapcsolódik valamelyik henger. A kipufogó rendszert alapvetően úgy tervezik, hogy minden henger egyszerre működik, és csak így alakul ki a kellő hengeröblítéshez, valamint kipufogóhanghoz optimális ellennyomás. Ám előfordul olyan, hogy valamelyik henger lekapcsolódik, például négyből csak kettő vagy nyolcból csak hat üzemel, így a kipufogógáz árama is másmilyen lesz. Sok esetben a nem üzemelő hengerek szelepei lezáródnak, vagyis nem jön belőlük gázáram. Olyan is megtörténhet, hogy a levegő ugyan átmegy a hengereken, ám a gáz akkor sem lesz olyan hőmérsékletben és nyomásban, mint a működőek esetében. Annak érdekében, hogy ilyenkor is helyre tudja állítani a rendszer a kipufogási ellennyomást, fojtószelepet szerelnek a kipufogócsőbe – ezzel már konfigurálható a gáztorlasztás.

Az emissziótechnika szolgálatában

Az emissziótechnikában is gyakran alkalmaznak kipufogó fojtószelepet a rendszerben. A low pressure EGR, azaz a kisnyomású kipufogógáz visszavezetés módszerénél a koromszűrő után kerül ki a visszavezetendő kipufogógáz. Ilyenkor már nincs a dízelautó kipufogógázában koromrészecske, tehát a szívótorok, az EGR-szelep és az EGR-hűtő sem szennyeződik. A gáz a turbótöltő elé szivárog, majd az intercoolerben hűti tovább a rendszer a friss levegővel keverve. Ahhoz azonban, hogy a kipufogógáz ideális mennyiségben áramoljon vissza, segíteni kell a rendszeren. Itt lép előtérbe a fojtószelep, amit a gázkinyerő csővezeték után szerelnek, és valamennyire be is zárnak. Így tud csak létrejönni az optimális torlónyomás. Azt, hogy milyen mértékben kell a fojtószelepet zárni és nyitni, mindig az éppen aktuális visszavezetett kipufogógáz mennyisége határozza meg.

Az emissziótechnika kapcsán egy másik tisztítóeljárást végző alkatrészt is meg kell említenünk, méghozzá a nitrogén-oxid tároló katalizátort – ennek optimális működéséhez is szükség van a fojtószelep beszerelésére a kipufogó rendszerbe. Ez az alkatrész csak egy meghatározott hőmérséklet esetén tud megfelelő hatásfokkal üzemelni. A hőmérsékleten kívül a gáznyomás és a gáz térfogatáram is befolyásolja a működését. A tökéletes üzem érdekében a tárolókatalizátorba bevezető két kipufogócső egyikét fojtószeleppel nyitják és zárják – ezzel állítható be az optimális hőmérséklet.

A kipufogógáz hőhasznosítása

Abban az esetben, ha a gyártó vagy az autótulajdonos hőcserélőt szerel az autó kipufogó rendszerébe a motor hűtővizének felmelegítése céljából, akkor is egy fojtószelepet helyeznek el a rendszerben. A felmelegítésre persze nem minden motor üzemállapotban van szükség, így az igényhez igazodva a fojtószelep szabályozza a kipufogógáz hőcserélőbe jutását.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett. Üdvözlettel: KA csapata