Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Fenntartások a négy évszakos gumik téli használatával szemben?

A négy évszakos gumik téli felhasználásával kapcsolatos kételyeket véglegesen csak az éghajlat kellő felmelegedése, a tél eltűnése fogja eloszlatni. Addig azonban még néhány téllel és gumival meg kell harcolniuk az autósoknak.

Akkor most négy évszakos, vagy nyári és téli?

A válasz a formális logikából kiindulva elég egyértelműnek tűnik. A nyári gumikat úgy tervezték, hogy azok a 20-30 C fok közötti hőmérsékleten nyújtsák a legnagyobb biztonságot. A téli gumikat pedig úgy, hogy 0 és mínusz 10 fok között. A téli lágyabb keverék, hamarabb felmelegszik, a mintázat segíti a kapaszkodást és a vízelvezetést. Nincs olyan gumis autószerviz a világon, ahol cáfolnák, hogy a négy évszakos gumikkal nyáron és télen is hosszabb fékúttal kell számolni, mint nyáron a nyárival, vagy télen a téli gumival. Felmerül a kérdés, hogy akkor kinek és minek találták ki a négy évszakos gumikat. A logikus válasz: azoknak, akik olyan időjárási körülmények között autóznak, amelyek mellett az autósok úgy ítélik meg, hogy ez a gumifajta is elfogadható télen és nyáron is.

Nyáron a nyári, télen a téli az igazi

Azokban az országokban, vagy még inkább, azokban a földrajzi régiókban, ahol a nyári időjárás dominál, vagyis csak enyhe tél van, vagy egyáltalán nincs is, ott elég a nyári gumi. Ahol kemény és tartós telek és forró nyarak vannak, ott téli és nyári gumikat kell használni. Ahol se forró nyár, se hideg tél nincs, ott is pont jó a nyári gumi. Ahol egész évben hőség van, ott minek a téli vagy a négy évszakos gumi? Ahol 12-ből 10 hónapig kemény tél van, ott ki venne nyárra nyári gumit és télre négy évszakos gumit? Bár a klímaváltozás valóban tetten érhető a magyar időjárásban is, de egyelőre még évtizedekig számolni kell a téllel és a téli gumikkal. Minden egyéb állítás kizárólag marketingfogás. A gumicserét autószervizünkben kiegészítő szolgáltatásokkal ajálnjuk, az autó felkészítésével a téli időszakra.

Alapvető különbségek a téli és a 4 évszakos gumik között

Vegyük szemügyre a mintázatok és a gumikeverék közötti különbségeket. A téli gumi (bal oldali) rugalmas marad hideg időben inkább kemény, mint minden évszakban. Mély barázdái (1) és az egyirányú futófelületi blokkok (2) a tiszta havat és latyakot hatékonyan, úgynevezett lamellákkal (3) “markolják” a csúszós felületeken.

Ezzel szemben a négy évszakos abroncs (jobb oldali gumi) keményebb vegyületekből áll össze. Vízelvezető csatornák (1) és kevesebb hornyok (2) vannak a felületén, hogy a száraz felületen is hatékony tapadást biztosítson. Kétirányú futófelület (3) lehetővé teszik a gumik forgatását az egyenletes kopás biztosításához.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata