Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Ezekkel a gyújtótekercstípusokkal találkozhatsz autódban

Bosch gyújtótekercsek

Mire jó a gyújtótekercs? Valóban nem lehetne nélküle elindítani az autót? Mennyi gyújtótekercs található egy gépjárműben? Mi a szerepe a gyújtótekercssínnek? Milyen elvárások ismertek az alkatrésszel szemben? Honnan lehet tudni, hogy gond van a gyújtótekerccsel? Milyen jelei lehetek a meghibásodásnak? Jöjjenek a válaszok!

Az autót nem lehetne elindítani gyújtótekercs nélkül

A gyújtótekercsre azért van szükség, mert nélküle nem jönne létre a belső égésű motorokban a robbanás. Szóval az autót elindítani sem lehetne nélküle, hiszen feltétlenül szükséges a gyújtás létrejöttéhez. Ennek az alkatrésznek köszönhető az a nagyfeszültség, ami szükséges az üzemanyag begyújtásához szükséges szikrához. Szóval a segítségével képződik szikra a gyertya két pólusa között. A mai autók többségében annyi gyújtótekercs található, ahány henger van a rendszerben. A gyújtótekercseket a gyújtótekercssín köti össze. A három- és négyhengeres motorok esetében ez a változat legelterjedtebb. A gyújtótekercsek ezáltal kis helyet foglalnak el a motortérben. A minimális helyigény mellett elvárás az alkatrésszel szemben, hogy kevés üzemanyagot fogyasszon és csökkentse a gépjármű károsanyag-kibocsátását.

A gyújtótekercsek többnyire nem szorulnak cserére

A kiváló minőséget képviselő, megbízható gyártótól származó gyújtótekercsek többnyire nem szorulnak cserére, az autó egész élettartama alatt kiválóan működnek. Ritkán előfordulhat a meghibásodásuk, ami általában egyéb alkatrészek meghibásodására vezethető vissza. Továbbá gondot okozhat, ha túlmelegedik, megsérül az alkatrész vagy kilazulnak a rögzítőelemek. Honnan lehet tudni, hogy gond van a gyújtótekerccsel? Jelezhet, ha felvillan a check engine lámpa, megnő az üzemanyag-fogyasztás vagy pedig jelentősen csökken a teljesítmény. Sajnos nem javítható a meghibásodott gyújtótekercs, mindenképpen cserére szorul. Arra figyelni kell, hogy ne kerüljön oxigén a házrészbe, hiszen az teljesen tönkre teheti az alkatrészt. A csere nem túl időigényes feladat, de minden esetben érdemes tapasztalt autószerelőre bízni. Speciális eszközök kellenek a hiba okának kiderítéséhez. Bár, bizonyos okok otthoni körülmények között is ellenőrizhetőek. Például láthatóak az oxidáció nyomai, a házon kialakult lyukak, valamint a lerakódások. Ezekből egyértelműen gyújtótekercshibára lehet következtetni. A legegyértelműbb jel, ha nem indul az autó. A hiba megelőzéseképpen érdemes évente legalább egyszer ellenőriztetni a gyújtótekercsek állapotát.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.