Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Ezekkel a gyújtótekercstípusokkal találkozhatsz autódban

Bosch gyújtótekercsek

Mire jó a gyújtótekercs? Valóban nem lehetne nélküle elindítani az autót? Mennyi gyújtótekercs található egy gépjárműben? Mi a szerepe a gyújtótekercssínnek? Milyen elvárások ismertek az alkatrésszel szemben? Honnan lehet tudni, hogy gond van a gyújtótekerccsel? Milyen jelei lehetek a meghibásodásnak? Jöjjenek a válaszok!

Az autót nem lehetne elindítani gyújtótekercs nélkül

A gyújtótekercsre azért van szükség, mert nélküle nem jönne létre a belső égésű motorokban a robbanás. Szóval az autót elindítani sem lehetne nélküle, hiszen feltétlenül szükséges a gyújtás létrejöttéhez. Ennek az alkatrésznek köszönhető az a nagyfeszültség, ami szükséges az üzemanyag begyújtásához szükséges szikrához. Szóval a segítségével képződik szikra a gyertya két pólusa között. A mai autók többségében annyi gyújtótekercs található, ahány henger van a rendszerben. A gyújtótekercseket a gyújtótekercssín köti össze. A három- és négyhengeres motorok esetében ez a változat legelterjedtebb. A gyújtótekercsek ezáltal kis helyet foglalnak el a motortérben. A minimális helyigény mellett elvárás az alkatrésszel szemben, hogy kevés üzemanyagot fogyasszon és csökkentse a gépjármű károsanyag-kibocsátását.

A gyújtótekercsek többnyire nem szorulnak cserére

A kiváló minőséget képviselő, megbízható gyártótól származó gyújtótekercsek többnyire nem szorulnak cserére, az autó egész élettartama alatt kiválóan működnek. Ritkán előfordulhat a meghibásodásuk, ami általában egyéb alkatrészek meghibásodására vezethető vissza. Továbbá gondot okozhat, ha túlmelegedik, megsérül az alkatrész vagy kilazulnak a rögzítőelemek. Honnan lehet tudni, hogy gond van a gyújtótekerccsel? Jelezhet, ha felvillan a check engine lámpa, megnő az üzemanyag-fogyasztás vagy pedig jelentősen csökken a teljesítmény. Sajnos nem javítható a meghibásodott gyújtótekercs, mindenképpen cserére szorul. Arra figyelni kell, hogy ne kerüljön oxigén a házrészbe, hiszen az teljesen tönkre teheti az alkatrészt. A csere nem túl időigényes feladat, de minden esetben érdemes tapasztalt autószerelőre bízni. Speciális eszközök kellenek a hiba okának kiderítéséhez. Bár, bizonyos okok otthoni körülmények között is ellenőrizhetőek. Például láthatóak az oxidáció nyomai, a házon kialakult lyukak, valamint a lerakódások. Ezekből egyértelműen gyújtótekercshibára lehet következtetni. A legegyértelműbb jel, ha nem indul az autó. A hiba megelőzéseképpen érdemes évente legalább egyszer ellenőriztetni a gyújtótekercsek állapotát.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata