Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Ezeket ellenőrizze autóján, ha hosszabb útra indul

Egy rutinszerűnek tűnő utazás is kellemetlenné válhat, ha felkészületlenül ülünk a volán mögé. Néhány egyszerű művelettel és kis utánajárással azonban biztonságban indulhatunk útnak.

Mennyi az optimális profilmélység?

A hosszabb útra, kirándulni, síelni vagy csak éppen a rokonokhoz utazó családok számára hasznos és fontos, ha az indulás előtt megfogadnak néhány alapszabályt. Kis előkészüléssel nagy bonyodalmakat lehet megelőzni. A Magyar Autóklub például arra hívta fel a figyelmet, hogy milyen az optimális profilmélységgel rendelkező gumiabroncs. A hatóságilag előírt minimális mélysége 1,6 milliméter, de például a nyári abroncsok esetében minimum 3 milliméter mondható megbízhatónak. Az ennél kisebb profilmélységgel rendelkező gumiabroncsok cseréjéről időben szükséges gondoskodni.

Ügyeljünk az abroncsnyomásra!

Ugyancsak a defektek elkerülését szolgálja a megfelelő abroncsnyomás beállítása. Az előírt nyomás jobb kormányozhatóságot, optimális tapadást, fékstabilitást és fékutat biztosít. Alacsony nyomással viszont a gumiabroncs hamarabb felmelegszik, amely gyengíti az abroncs összetevőit, növelve a defekt kockázatát. A forgalmi dugóknál, határátkelőknél megnövekedett forgalommal kell számolni, ezért előfordulhat, hogy az utasok több órát várakozással töltenek az autóban. Ilyenkor a szokásosnál több folyadékot kell bekészíteni annak érdekében, hogy elkerülhessük a dehidratáltságot. Az utazás idején nem szabad túlpakolni az autót, mert azzal ugyanolyan helyrehozhatatlan károsodásokat okozhatunk a gumikban, mint az előírtnál alacsonyabb abroncsnyomással történő közlekedéssel. Fokozott terhelés esetén állítsuk be a gépjármű gyártója által ilyen esetekre javasolt légnyomásértékeket: ezen értékek vagy a gépjármű B oszlopán vagy a tanksapka fedelének belső oldalán találhatók.