Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Ezekből a jelekből észlelheted, hogy tisztításra van szüksége a klímának

digitális autóklíma

Minden modern autóban szériatartozék a légkondicionáló berendezés. Nem volt ez mindig így: ki ne emlékezne rá, amikor szüleink féltve őrzött Trabantjának, vagy Ladájának kézzel kellett letekerni az egyik ablakát, hogy legalább a beáramló menetszél hűtsön valamit az utastérbe szorult fullasztó forróságon. A klímák beszerelésével ez a gond megszűnt, egy gombnyomással kellemes hőmérsékletben utazhatunk. Az alkatrész azonban idővel beszennyeződhet, ezért néha nem árt tisztítanunk.

Miért kell tisztítani az autóklímát?

A gépjármű légkondicionáló berendezése tökéletes táptalajt nyújt a baktériumok, a vírusok és a gombák megtelepedéséhez. Ezek egy része ártalmatlan, egy részük viszont rendkívül káros az emberi szervezetre. Gyakran észre sem vesszük, hogy megjelentek a klíma belsejében, csak azt tapasztaljuk, hogy gyakran tüsszögünk az autóban ülve, vagy valami irritálja a szemünket, orrunkat. Ha hagyjunk elburjánzani a nem oda való elemeket az alkatrészekben, az könnyen válthat ki az arra hajlamosakban allergiás reakciót. Sőt, a gyengébb immunrendszerrel rendelkező emberek könnyedén megbetegedhetnek, gyakran vehetnek észre magukon megfázásszerű tüneteket: a köhögés, a szemkönnyezés, a gyakori orrfolyás mind-mind lehet a jele annak, hogy megérett az autóklíma egy tisztításra. A klíma első bekapcsolása még általában a tavasz végi meleg napok egyikén történik meg, emiatt sokan nem is gondolnak arra, hogy a hiba az autóban keresendő, egyszerűen arra gyanakodnak, hogy meghűltek a változékony április-májusi időben. Ennél sokkal egyértelműbb jele a légkondicionálóban megtelepedő gombáknak és baktériumoknak, ha az első bekapcsoláskor orrfacsaró bűz lepi el az utasteret. Bármelyiket is tapasztaljuk, nem tehetünk mást, ha használni akarjuk a klímát, mint kitisztítani.

Hogyan tisztítsuk a klímát?

Az autó légkondicionálójának tisztítása nem túl bonyolult feladat és nem is túl drága. Legalábbis megéri, amennyiben nem szeretnénk elszenvedni sem a fentebb felsoroltak valamelyikét, sem azt, hogy adott esetben a negyven fokos autóban kell izzadnunk utazás közben. Érdemes évente legalább egyszer elvégeznünk, lehetőleg a tavaszi első használat előtt. Ehhez vásárolhatunk többféle tisztító sprayt, vagy habot, de a legjobb megoldás, ha elvisszük a szervizbe, ahol néhány ezer forintért ezt elvégzik helyettünk. Sőt, a hűtőközeg mennyiségét is leellenőrzik, és szükség esetén szintén néhány ezer forint ellenében fel is töltik a rendszert. Ha mégis magunk végeznénk a tisztítást, akkor a spray használata az egyszerűbb, az nem igényel semmilyen szerelési munkát. Minden esetben olvassuk el figyelmesen a flakonon lévő használati utasítást, kövessük minden lépését helyesen. Az eredmény kellemes, friss illatú utastér lesz, már amennyiben nincs nagy gond, minimális a lerakódott szennyeződés. A hab bevetéséhez már tudnunk kell, hogy hogyan lehet hozzáférni a berendezés egyes elemeihez, de nem lehetetlen feladat, és hatékonyabb is a kellemetlen szagok és a szennyező anyagok ellen. A jobb eredményért használhatjuk mindkettőt. A legjobb azonban a teljesen vegyszermentes ózonos tisztítás, amelyet megfelelő készülék hiányában a szerelőműhelyben tudnak elvégezni. Ennek a segítségével az utastér és a légkondicionáló berendezés nem csak tisztításra, hanem fertőtlenítésre is kerül. Nincs értelme tehát halogatni a klímatisztítást, a komfortérzetünk és az egészségünk is megérdemli a minimum évenkénti egyszeri beavatkozást.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!