Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Érdemes kitisztítani az autó szellőző rendszerét ha jön a hideg?

Ha autóba ülünk, sokszor tapasztaljuk, hogy valami irritálja az orrunkat, esetleg többször tüsszentünk, holott az egészségünk kifogástalan, se megfázás, se más betegség nem hátráltat minket. A kocsiban mégis ilyen tüneteket produkálunk. Valószínűleg elérkezett a szellőztető rendszer karbantartásának ideje. Mikor érdemes ezt megtennünk?

A szellőztető rendszer hasznossága

Ha az autónkra gondolunk, és meg szeretnénk nevezni néhány alkatrészt, akkor valószínűleg az utolsók között jutnának eszünkbe a szellőztető rendszer elemei. Pedig rendkívül fontos, hogy el tudja végezni, amire kitalálták, ellenkező esetben sok kellemetlenséget tud okozni utazás közben. A klíma és a szellőztetőrendszer általunk nem látott, eldugott részein ugyanis előszeretettel telepednek meg az apró mikroorganizmusok, baktériumok és gombák, amelyek az egészségünkre is károsak lehetnek. Allergiára emlékeztető tüneteket tapasztalhatunk, irritálhatja a nyálkahártyánkat, folyhat az orrunk, könnyezhetünk. Légzőrendszeri betegségben szenvedőknek, tüdőbetegeknek különösen veszélyes ilyen gépjárműben utazni. Ha ezek közül bármelyiket tapasztaljuk, akkor ki kell tisztíttatnunk a szellőztető rendszert, és a klímát. Alapesetben a szellőztető rendszer feladata éppen az lenne, hogy védje az utasteret és a benne ülőket a kintről jövő kellemetlen szagoktól, a portól, pollentől, valamint az, hogy a szükséges mennyiségű és tiszta levegő jusson az autóba. Ha azonban nincs karbantartva a rendszer, akkor könnyen előfordulhatnak a fenti problémák. Mikor érdemes kitisztítanunk a szellőztető rendszert? Télen, nyáron? Évente? Ennél is gyakrabban, vagy elég, ha csak akkor lépünk, ha már tapasztaljuk a felsoroltakat? Kössük össze a kellemest a hasznossal! A gondos autótulajdonosok évente legalább egyszer meglátogatják az autószerelő műhelyt, hogy átnézessék a kocsit esetleges hibákat keresve, elvégeztessék az olajcserét, kijavítatják a felmerülő kisebb-nagyobb hibákat. Ha már úgyis ott a jármű, akkor érdemes egy pillantást vetni a szellőztető rendszerre is, és kitisztíttatni azt, hogy ne alakuljanak ki kellemetlen mellékhatások az alkatrész felől.

A szellőztető rendszer tisztítása

A légszűrő és a pollenszűrő a szellőztető rendszer szerves része, amely folyamatosan dolgozik. Próbálják távol tartani az utastértől a port, a pollent, a kisebb-nagyobb bogarakat, de az sem ritka, hogy a légszűrő cseréje során falevelek, vagy madártoll kerül elő az alkatrészből. A fokozott igénybevétel miatt ezeket az elemeket időnként tisztítani vagy cserélni kell, hogy biztosítani tudják az autóba jutó tiszta levegőt. Ha a kötelező javítások, olajcsere elvégzése közben ránézetünk a szellőztetőrendszer állapotára, megtudhatjuk, hogy van-e vele valamilyen valós probléma, és szükség esetén ott helyben kijavíthatóak az esetleges hibák. Kérhetünk tisztítást, fertőtlenítést, hogy eltüntessük a megtelepedett port, gombákat, mikroorganizmusokat. Minden évben érdemes ezt megtennünk, még mielőtt nagyobb problémát tapasztalunk. Sőt, az sem gond, ha ezt a tél beköszöntével tesszük meg. Jó időben ugyanis, ha kellemetlen szagokkal találkozunk a kocsiban, akkor egy nagyobb szellőztetéssel rövid időre megoldhatjuk a problémát, erre hidegben kevésbé van lehetőségünk. Emiatt fontos, hogy ne hagyjuk ki a nagyobb szervizek alkalmával a szellőztető rendszer átvizsgálását és tisztítását sem, ezeket nem árt évente elvégezni a tiszta levegő biztosítása, és az egészségünk megóvása érdekében.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata