Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Elveszett az autónk törzskönyve?

Az első és legfontosabb teendő, ha elveszett az autónk törzskönyve, hogy ne essünk pánikba. Semmi ok a túlzott aggódásra, mivel a törzskönyvre úgy általában és normális körülmények között a világon semmi szükségünk nincs. Utoljára akkor vettük hasznát – feltehetőleg – amikor a kocsinkat használtan az előző tulajdonostól megvettük és a törzskönyv alapján meggyőződtünk a jármű legális eredetéről. Innentől kezdve akár egy évtizedig is a szekrény alján lapulhatott a törzskönyv, minden funkció nélkül, vagy – ahogy az ilyenkor lenni szokott – már régen elkallódott valahol.

Akkor minek a törzskönyv

Hogy mire találták ki az világos. Ezzel akarták visszaszorítani, vagy megnehezíteni a lopott járművek adás-vételét. Hogy ez mennyire sikerült, arról megoszlanak a vélemények, de annyi biztos, hogy a törzskönyv megnehezítette mindenki életét, köztük az autótolvajokét is. Nézzük az autósokét mennyire! Először is, ha észleltük, hogy elveszett a törzskönyv, akkor azt be kell jelenteni írásban a közlekedési igazgatósági hatóságnak, amely ennek alapján közzéteszi a törzskönyv sorszámát a Magyar Közlönyben. Ezt követően 15 napot kell várni, nem jelentkezik-e valaki, hogy nála a törzskönyv. Ha nem, akkor már csak 6000 forintot kell fizetni és másfél vagy két hónapot várni és újból egy törzskönyv boldog tulajdonosa lehetünk.

Mi van, ha nem?

Mi van, ha a procedúra ismeretében úgy döntenénk, hogy nem pótoljuk a törzskönyvet. Nos, érdekes módon semmi. Mert még az sem, – szemben a közhiedelemmel – hogy nem tudnánk az autónkat a hiányában eladni, vagy műszaki vizsgáztatni. A szabály ugyanis az, hogy törzskönyv hiányában is érvényes az autó adás-vételi szerződése. A felek ebben rögzítik, hogy a törzskönyv nem került átadásra, mert elveszett, megsemmisült. Ezt követően az új tulajdonos az illetékes hatósághoz fordulhat, ahol – miután ellenőrizték a Magyar Közlönyt és más nyilvántartásokat – kiadják az új törzskönyvet. És akkor neki is lesz egy haszontalan törzskönyve, amit nyugodtan elveszíthet.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodás