Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Eljött az ideje, hogy ellenőriztessem a fékalkatrészeket?

Fékbetét a kézben

Jól működő fék nélkül gyakorlatilag az autózás, pontosabban a biztonságos vezetés is kivitelezhetetlen. Minden egyes, rosszul működő, erőtlen fékrendszerrel megtett méter veszélyezteti a saját, az utasaid, sőt még a körülötted közlekedők egészségét, életét is! Szerencsére a fékalkatrészek azért nem azok közé tartoznak, amik egyik pillanatról a másikra válnak használhatatlanná, mindig vannak előjelek. Ezekre odafigyelve nem érhet minket nagy baj. Cikkünkben most összegyűjtöttük nektek, milyen esetekben ajánlott átnézetni a fékrendszert.

Elhasználódtak a fékbetétek?

Elhasználódott fékbetétekkel autózni akár életveszélyes is lehet, ugyanis szélsőséges esetekben akár teljesen hatástalan lehet a fékpedál nyomása. Szerencsére azért idáig nem igazán szokott eljutni a folyamat, hamarabb észlelhető, mintsem ez megtörténjen. Ahhoz, hogy az intő jeleket felismerd, nem árt, ha ismered az alkatrész működési elvét is. Akárhányszor rálépsz a fékpedálra, a fékbetétek a féktárcsához nyomódnak, s az így létrejövő súrlódó erő lassítja, állítja meg a járművet. Az idő múlásával működésükből adódóan a betétek elhasználódnak, elvékonyodnak. Ha nem bízol magadban annyira, hogy szemrevételezéssel észleld kritikus állapotukat, inkább nézesd át időnként egy autószerelővel, a fékszerviz segíthet.

Pulzál a fék?

Az ABS-szel felszerelt autók tulajdonosainak természetesek lehetnek az apró vagy nagyon enyhén pulzáló rezgések hirtelen megállásnál. Ám alap esetben azért ezek nem „normális” jelenségek, pláne, ha erősebbek. Ha bármekkora rezgést, vibrációt tapasztalsz fékezéskor, inkább ellenőriztesd le a fékalkatrészek állapotát, még mielőtt nagyobb probléma adódna. Ha óvatos, lassú fékezés közben is rezeg a fék, akkor minden bizonnyal az eldeformálódott féktárcsák okozzák a jelenséget. Amennyiben az ABS lámpa indítás után is világít, akkor szintén ajánlott minél előbb felkeresni egy fékszervizt.

Szokatlan hangokat hallasz fékpedál-nyomás közben?

Egy kicsit visszakanyarodva a fékbetétek kopására, ennek gyanújára adhat okot a csikorgó vagy visító hang. A betéteken egy súrlódó anyag található, melynek elvékonyodása, lekopása esetén ilyen hangokat adhat ki, ezzel figyelmeztetve a betétcserére. Értelemszerűen minél tovább közlekedsz kopott betéttel, annál intenzívebbé válnak a hangok. Ha nem észleled időben, nem tulajdonítasz neki figyelmet, akkor a végső stádiumban már fémes köszörülős hangot fogsz hallani, mivel eddigre már a betétek annyira elhasználódnak, hogy a féknyergek nekidörzsölődnek a tárcsáknak. Ne várj sokat a cseréltetéssel, nehogy a féknyergek is végül elgörbüljenek, azok javíttatása már sokkal nagyobb költség.

Valamelyik oldalra húz a kocsid fékezés közben?

Legtöbb esetben, amikor valamelyik irányba húz az autó, a kerekek kiegyensúlyozatlanságára gondolunk elsőre, ám bizonyos esetekben a fékrendszer meghibásodására is utalhat a jelenség. Amikor beragadnak a féknyergek, idő előtt elkoptathatják a fékbetéteket. Emiatt egy idő után erősen balra vagy jobbra fog húzni a kocsi, akárhányszor rálépsz a fékpedálra. Bizonyos esetekben a fékcsövek javítása vagy a fékbetétek cseréje is orvosolhatja a problémát.

A fentebb említett négy, fékalkatrészek állapotának ellenőrzésére intő jelen kívül még számos gond adódhat a fékrendszerrel. Kialakulhat például fékfolyadék-szivárgás, a fékdob vagy féktárcsa felületén foltok jelenhetnek meg, csak, hogy néhányat említsünk. Jóllehet, ezek apró problémáknak látszódhatnak, de előbb-utóbb nagyobb gond is adódhat belőlük, ami nem csak a biztonság csökkenésével, de sokkal nagyobb költségű javítással is járhat.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata