Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Döntött az EU: csaknem 40 százalékos szén-dioxid csökkenés jöhet

Egy hosszú tárgyalássorozatnak látszik a végére érni Európa, ahol a radikális vélemények győztek: 37,5 százalékkal kell csökkenteni 2030-ig a személyautók károsanyag-kibocsájtásait a 2021-es szinthez képest.

Nem volt elsöprő egyetértés

Az EU tagállamok részvételével lezajlott legutóbbi tárgyalás csaknem kilenc órán keresztül tartott, mire sikerült dűlőre jutni az értékekről. Az egész évben tartó alkudozás végeredménye elsősorban az autógyártóknál verte ki a biztosítékot, hiszen ők maximálisan 30 százalékra számítottak. Érvelésük szerint az új jogszabály ellehetetleníti a gyártókat, így azok akár tömeges elbocsájtásokba is kezdhetnek. A szabályokat természetesen még véglegesíteniük kell a különböző jogalkotó szerveknek, de az már világosan látszik, hogy az értékekből nem fognak engedni. Az adott időintervallum felére is célt tűztek ki: 2025-ig csaknem 15 százalékkal kell csökkenteni a személyautók szén-dioxid kibocsátását. Érdekesség, hogy a haszongépjárművek esetében 2030-ig csak 31 százalékos csökkenést ír elő az új jogszabály-javaslat.

Eddig is próbálták kicselezni a rendszert

A tárgyalások legnagyobb vesztesei természetesen a gyártók, akik a jelenleg érvényben lévő szabályozást is különböző módszerekkel próbálták megkerülni. A legelterjedtebb módszer a kisszériás prototípusok gyártása. Az Európai Unió az autógyárak összes legyártott autóinak szén-dioxid kibocsájtását mérte, majd abból átlagot vont. Tehát a nem szériagyártású autók is beleszámítottak az átlagba, így a gyártók érdeke volt olyan minimális emissziójú gépjárművek gyártása, melyekkel a forgalomban nem, vagy csak elvétve találkozhattunk. Az új szabályzat szerint 2020-ra minden olyan cégnek, amely az Unión belüli piacra gyárt kötelező 95 g/km-es átlagot teljesítenie. 2030-ra ez az érték 60g/km lesz, ami nagyjából 2,5 literes átlagfogyasztást jelent majd. A radikális szabályozás legnagyobb ellenzője nem meglepő módon Németország volt. A német autógyártó cégek egyeduralma Európában meginoghat, hiszen a belsőégésű motorpalettával rendelkező gyártók aligha tudják majd zökkenőmentesen teljesíteni az új elvárásokat. Érvelésük szerint az ország GDP-jének jelentős részét adó autóiparnak teljesen át kell alakulnia, ami kemény költségoptimalizáláshoz, vagy legrosszabb esetben tömeges elbocsájtásokhoz is vezethet. Az autóipari munkások jelentős része elveszítheti állását, és a szociális háló megterhelésével az ország versenyképessége is jelentősen csökkenhet Európán belül.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.03.29-2024.04.01. között  ZÁRVA tart. 2024.04.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata