Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Bűz jön a kipufogóból

Kipufogócső vége

A kipufogóból távozó füst nem csak kellemetlenné teszi a vezetést, de még a sofőr és az utasok egészségére is káros hatással lehet. Legtöbben ilyenkor a kipufogórendszer tömítetlenségére gondolnak először. A bűz kezdetén már érdemes kipufogó javításra, ellenőrzésre időpontot kérni.

Átjut a tömítetlen részeken

Ha úgy látod, sehol nincs kilyukadva a kipufogó, akkor legtöbbször a karosszéria hátsó, tömítetlen részein át bekerülő kipufogógáz miatt érezhetsz bűzt a kocsiban. Még jobban jellemző ez a kombi vagy ferdehátú autóknál, melyeket hátsó ablaktörlővel szerelnek. Ezeknél ugyanis annyira intenzív légörvény jön létre a kocsi mögött, hogy az magával húzza a kipufogógázokat egy rosszul záródó, tömítetlen hátsó ajtón, vagy mondjuk a rosszul szigetelt fényszórón. Sok vezetőt megtéveszt, úgy érzi, a fűtés bekapcsolásakor vagy az ablak letekerésekor a legintenzívebb a kipufogógáz bűze. Ilyenkor legtöbben az elölről szelelő rendszerre gyanakodnak, holott a letekert ablak vagy benyomott fűtés miatt bejutó légáram keveri előre a hátsó részben felhalmozódott gázokat.

Veszélyes a szén-monoxid

Az utastérbe jutó kipufogógázokkal nagyon vigyázni kell, pláne a szagtalan, emiatt nehezen észlelhető szén-monoxid esetében, mely mérgező. Amennyiben már beindítottad a kocsit, de még egy helyben állsz, és így is érzed a bűzt, akkor a motortér környékén kell keresned a hiba okát. Amennyiben inkább menet közben érezhető, akkor viszont már inkább a kocsi mögött vagy alatt kell a hiba oka után kutatni. Például ha nem a gyárilag előírt méretű kipufogót használjuk – mondjuk, túlnyúl a hátsó cső, vagy jelentősen rövidebb a gyárinál –, akkor a csapóajtó mögötti nagy áramlások magukkal szívhatják a kipufogógázokat az utastérbe.

Számos hibalehetőség jöhet szóba

Jóllehet a menetközben letekert ablaknál tapasztalt szag igazából a motortéri hibákat igazolná, azért akad hibalehetőség még ezen kívül is bőven. A kipufogórendszerben egy flexibilis csövet találhatunk, mely több rétegből áll, s melynek meghibásodása kezdetén még nem igazán lehet észlelni a problémát. A háttérben viszont folyamatosan ontja magából a gázokat. Ezen kívül ott vannak még a kipufogógáz-visszavezetés csőhálózatának különböző tömítései, melyeknél szintén kialakulhatnak kifúvások. A motor, valamint az EGR-szelep mögé szerelt turbófeltöltő is eredményezhet szagos utasteret.

Ilyenkor ajánlott a motor összes burkolatát eltávolítani, majd precízen átvizsgálni a motorteret, motort, majd miután teljesen lemosattuk egy szervizben, még alaposabb, hosszabb megfigyelést végezni rajta. Amennyiben a motorból szivárgó olaj a kipufogóra kerül, akkor a felhevült elem még a motor leállítását követően is ugyanúgy el tudja párologtatni az olajat. Még a motor leállítását megelőzően ajánlott belső keringtetésre kapcsolni a szellőzőrendszert, így az álló kocsi utasterét ebből az irányból is lezárhatjuk.

Eredményre vezethet még az is, ha a többek között a pollenszűrő helyéül szolgáló, szélvédő alatt lévő műanyag darabokat is leszereljük, majd vissza. Ugyanis a helytelenül illesztett idomok is eredményezhetnek tömítetlenséget. Attól még, hogy a gyártó elrejti, nehezen hozzáférhetővé teszi a pollenszűrőt, még akkor is ajánlott évente cserélni. Továbbá javasolt a szellőzőrendszer többlépcsős fertőtlenítése, valamint új pollenszűrőként egy aktívszenes változat alkalmazása, mely a szagokat is távol tartja.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata