Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Az üzemanyagszűrőt is minden alkalommal cserélni kell?

Delphi üzemanyagszűrő

Az autó tökéletes működéséhez különböző folyadékokra van szükség, amelyek közül talán a legfontosabb a motorolaj és természetesen az üzemanyag. Utóbbi nélkül a kocsi nem megy sehova, míg előbbi a motor élettartamának meghosszabbításában vállal elévülhetetlen szerepet. Azonban ezeknek nem csak a jelenléte fontos, hanem a működési hatásfokuk sem elhanyagolható. Ügyelnünk kell a tisztaságukra, ezért meg kell tennünk a megfelelő lépéseket.

Az olajcsere

Ahhoz, hogy az autónk hosszú évekig hibátlan működés mellett rója az utakat, figyelnünk kell rá, hogy mindig a megfelelő mennyiségű és minőségű motorolajjal legyen feltöltve. Szerepe, hogy védje a motort az extrém elhasználódástól, kopástól. Ezt úgy éri el, hogy vékony filmréteget von a fémes elemek közé, ezáltal megóvva az egymáson forgó alkatrészeket, hogy azok roncsolják egymást. A motorolajnak komoly feladata van az optimális hőmérséklet fenntartásában, az erőforrás hűtésében is jelentős részt vállal. Ráadásul a hozzáadott adalékanyagoknak hála a korróziótól is védi a motor alkatrészeit. Az áldásos hatásait azonban nem tudja a végtelenségig kifejteni. Egyrészt a tökéletesen működő autóban is folyamatosan csökken a mennyisége: akár néhány deci is „eltűnhet” ezer kilométerenként, elsősorban a természetes párolgás miatt. Másrészt idővel csökken az adalékanyagok hatékonysága, ráadásul minél tovább használjuk, annál nagyobb mértékben romlik a hatásfok. Emiatt a motorolajat gyakran ellenőriznünk kell. Ha szükséges pótoljuk, mert a kritikus szint alá csökken a mennyisége, vagy cseréljük le, ha nem találjuk megfelelőnek a minőségét. A motorolaj csereperiódusa a szakértők szerint maximum egy év vagy tizenöt-húszezer futott kilométer, ezután már nem garantálható, hogy maradéktalanul el tudja végezni a feladatát.

Cseréljünk üzemanyagszűrőt is?

Az olajcsere bizonyos feltételek mellett otthon is elvégezhető, ám a legtöbben ezt mégis szakemberre bízzák. Jól is teszik, A szervizben könnyedén meg tudják állapítani az olajcsere közben, hogy szükséges-e más alkatrészek javítása vagy cseréje is. Ilyenkor ugyanis minimum az üzemanyagszűrő ellenőrzése ajánlott. Ennek az apró alkatrésznek a feladata, hogy kiszűrje az esetlegesen az üzemanyagba kerülő szennyeződéseket, apró részecskéket, amelyek a motorba kerülve könnyen károsíthatják azt. Az üzemanyagszűrő viszont nem meglepő módon idővel elhasználódik, eltömődik, emiatt pedig problémákat okozhat az erőforrás működésében. Hogy ez mikor történik meg az nagyon változó, a gyártók normál esetben valahol harminc-ötvenezer kilométer megtétele után javasolják a cserét, de néha ez akár százezer kilométer megtételére is kitolható. Legalábbis a benzines autók esetében. Más a helyzet, ha a dízeles autók üzemanyagszűrőit vizsgáljuk. Ez nem az alkatrész hibája, a különbség az üzemanyagok tulajdonságai közötti eltérésben keresendő. A dízel üzemű gépjárművek esetében az üzemanyagszűrő sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve, emiatt könnyebben elhasználódik. A megviselt alkatrészt ezért sűrűbben érdemes cserélni, általában évente. Ez pedig nagyjából egybe esik egy átlagos olajcsere periódussal. Így összességében elmondható, hogy az olajcsere alkalmával esedékes üzemanyagszűrő cseréje nagyban függ az autó típusától. Ha benzin üzemű járművet használunk, akkor általában nem szükséges, míg abban az esetben, ha dízel üzemű kocsival jelentkezünk a folyadékcserére, akkor számolnunk kell az üzemanyagszűrő cseréjének költségével is.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata