fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Az elsőbbségadás fontossága a vészhelyzeti járművek számára

A mentős, rendőrautó és rendőrmotorosok (vészhelyzeti jármű) villogó lámpáira és a szirénázásra egyes emberek rosszul reagálhatnak, illetve teljesen figyelmen kívül hagyhatják. Mi most cikkünkben röviden leírjuk, hogy mi a helyes cselekvés az ilyen helyzetekben.

 A veszélyhelyzetekre való reagálás vezetés közben

Amikor azt érzékeljük, hogy közeledik felénk egy vészhelyzeti jármű, halljuk annak szirénázását, illetve látjuk a villogó fényeket, abban a pillanatban, gyorsan és biztonságosan kell a helyzetre reagálnunk. Bár ezt sok vezető nem tartja be, pedig erre nagy szükség van. Először is, amikor a sziréna hangját meghalljuk, nem mindig egyértelmű, hogy pontosan honnan is érkezik a hang. Ilyenkor némítsuk le a rádiót, így könnyebben meg tudjuk majd állapítani, hogy valóban vészhelyzeti jármű közeledik-e és merről. Ha bebizonyosodott, hogy egy ilyen közlekedési eszköz közeledik, mérjük fel a környezetünket, hogy hová tudnánk lehúzódni biztonságosan, és ezzel utat biztosíthassunk, például a mentőautónak. Húzódjunk le, és bizonyosodjunk meg róla, hogy elég helyet adtunk a vészhelyzeti jármű számára. A szándékunkat mindenképp az irányjelző lámpák segítségével jelezzük. Semmiképp se álljunk meg útkereszteződésben, vagy az út közepén, kanyarban, illetve kanyar előtt vagy után. Kerüljük a járdák szélét, a szegélyeket, mivel ezzel kárt tehetünk a járművünkben, illetve veszélyeztethetjük a gyalogosokat is.

 Mit ne tegyünk a vészhelyzeti járművek elsőbbségadása közben

A sürgősségi járműveknek való elsőbbségadás közben, kerüljük a buszsáv használatát, és az útszabályokat se sértsük meg. Bár furcsán hangzik, viszont a kamerák nem érzékelik, hogy vészhelyzeti járműnek adunk csak elsőbbséget, és így azon kapjuk majd magunkat, hogy jogsértést követtünk el, és hamarosan kézhez is érkezik a büntető cédulánk. Ha mégis ilyet követnénk el, tudjuk, hogy mikor és hol történt az esemény, és minden információt, amivel bizonyítani tudjuk igazunkat, így elkerülhetjük a büntetés kifizetését. Tartsuk szem előtt, hogy egy sürgősségi jármű, nem mindig autó vagy kisteherautó. Manapság már egyre gyakrabban használnak motorkerékpárokat, ezek legtöbbször az elsőbbségi járművek előtt haladnak, ezért ezekre is fordítsunk figyelmet. Ha vezetés közben egy elsőbbségi jármű szirénázását, illetve a villogó fényeit észleljük, azonnal kezdjük meg a leállást az út szélére, és igyekezzünk figyelembe tartani a fent felsorolt helyzetek elkerülését.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett. Üdvözlettel: KA csapata