Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Az elsőbbségadás fontossága a vészhelyzeti járművek számára

A mentős, rendőrautó és rendőrmotorosok (vészhelyzeti jármű) villogó lámpáira és a szirénázásra egyes emberek rosszul reagálhatnak, illetve teljesen figyelmen kívül hagyhatják. Mi most cikkünkben röviden leírjuk, hogy mi a helyes cselekvés az ilyen helyzetekben.

 A veszélyhelyzetekre való reagálás vezetés közben

Amikor azt érzékeljük, hogy közeledik felénk egy vészhelyzeti jármű, halljuk annak szirénázását, illetve látjuk a villogó fényeket, abban a pillanatban, gyorsan és biztonságosan kell a helyzetre reagálnunk. Bár ezt sok vezető nem tartja be, pedig erre nagy szükség van. Először is, amikor a sziréna hangját meghalljuk, nem mindig egyértelmű, hogy pontosan honnan is érkezik a hang. Ilyenkor némítsuk le a rádiót, így könnyebben meg tudjuk majd állapítani, hogy valóban vészhelyzeti jármű közeledik-e és merről. Ha bebizonyosodott, hogy egy ilyen közlekedési eszköz közeledik, mérjük fel a környezetünket, hogy hová tudnánk lehúzódni biztonságosan, és ezzel utat biztosíthassunk, például a mentőautónak. Húzódjunk le, és bizonyosodjunk meg róla, hogy elég helyet adtunk a vészhelyzeti jármű számára. A szándékunkat mindenképp az irányjelző lámpák segítségével jelezzük. Semmiképp se álljunk meg útkereszteződésben, vagy az út közepén, kanyarban, illetve kanyar előtt vagy után. Kerüljük a járdák szélét, a szegélyeket, mivel ezzel kárt tehetünk a járművünkben, illetve veszélyeztethetjük a gyalogosokat is.

 Mit ne tegyünk a vészhelyzeti járművek elsőbbségadása közben

A sürgősségi járműveknek való elsőbbségadás közben, kerüljük a buszsáv használatát, és az útszabályokat se sértsük meg. Bár furcsán hangzik, viszont a kamerák nem érzékelik, hogy vészhelyzeti járműnek adunk csak elsőbbséget, és így azon kapjuk majd magunkat, hogy jogsértést követtünk el, és hamarosan kézhez is érkezik a büntető cédulánk. Ha mégis ilyet követnénk el, tudjuk, hogy mikor és hol történt az esemény, és minden információt, amivel bizonyítani tudjuk igazunkat, így elkerülhetjük a büntetés kifizetését. Tartsuk szem előtt, hogy egy sürgősségi jármű, nem mindig autó vagy kisteherautó. Manapság már egyre gyakrabban használnak motorkerékpárokat, ezek legtöbbször az elsőbbségi járművek előtt haladnak, ezért ezekre is fordítsunk figyelmet. Ha vezetés közben egy elsőbbségi jármű szirénázását, illetve a villogó fényeit észleljük, azonnal kezdjük meg a leállást az út szélére, és igyekezzünk figyelembe tartani a fent felsorolt helyzetek elkerülését.

Jelentkezzen be szervizünkbe!