Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Az autónak is káros a kánikula?

Autó a kánikulában

Nyáron valahogy több autótulajdonos feledkezik meg a kocsi karbantartásáról, mint mondjuk télen. Persze, a hideg évszak beköszöntekor több mindenre kell figyelni, de azért a kánikulában sem szabad elhanyagolni autónkat.

Gondoltad volna például, hogy a nyári melegben 20%-kal nagyobb az esély egy esetleges defektre? Ugyanígy gyakoribbak lehetnek a váltóproblémák, mivel az extrém forróság miatt hamarabb kopnak az erőátviteli alkatrészek. Így már rögtön fontosabbnak tűnik a nyári autókarbantartás is, ugye? Szerencsére sok mindent tehetsz azért, hogy az autód ne szenvedje meg annyira a kánikulát, és az izzasztó meleg ellenére is a maximális teljesítményt tudja nyújtani. Cikkünkben most a kocsi különböző, nyári időjárás által befolyásolt alkatrészeit vesszük górcső alá, és igyekszünk jó tanácsokkal szolgálni.

Légkondicionáló

Amikor az autó nyári karbantartása kerül szóba, a legtöbb embernek a klíma jut egyből eszébe, és ez érthető is. Manapság már minden új modell alapfelszereltségét képezi a légkondicionáló rendszer. Ha év közben elhanyagolod a klímakarbantartást, autóklíma javítást akkor lehet, hogy nyáron hoppon maradsz, amikor bekapcsolnád. A gyakori használattól eltömődhet a rendszer, ami nem csak rontja a berendezés hűtési képességét, de még az utastérben is bűz lehet miatta. Ajánlott odafigyelni tehát a klímatisztításra, szükség esetén pedig töltésre – legalább évente egyszer!

Hűtőrendszer

Az autó hűtőrendszerének kemény munkát kell végeznie szélsőséges időjárási viszonyok között, nyáron vagy akár télen is. A rendszer fő funkciója, hogy biztosítsa a motor számára az optimális hőmérsékletet, így kánikulában még több dolga van. A hűtőrendszer tökéletes működése a fagyálló/hűtőfolyadék minőségén, megfelelőségén múlik, csak ezzel tudja kellően hűteni a motoralkatrészeket. Egy forró nyári napon magasabb hőmérsékleten kering a kelleténél a hűtőfolyadék a motor körül, ami miatt túlmelegedhetnek az erőforrás alkatrészei, és tönkremehetnek. A hűtőrendszer-meghibásodások zöme alacsony sebességen való vezetésnél jelentkezik, amikor is kevesebb levegő kering a ventilátoron keresztül az autó elejében a radiátor hűtéséhez.

Motorolaj

Ahogy felmelegszik a nappali hőmérséklet nyáron, úgy „vékonyodhat” a motorolaj viszkozitása a meleg miatt. Ilyenkor előfordulhat, hogy a motor bizonyos alkatrészei nem kapnak kellő védelmet, kenést, súrlódni fognak egymáson, szélsőséges esetben pedig az erőforrás is károsodhat. Időnként ellenőrizd a kenőanyag szintjét, állapotát, állagát, és tartsd be a gyártói csereperiódust! Azzal sem ártasz a kocsinak, ha annál gyakrabban, mondjuk minden megtett 10 000 kilométer után elviszed olajcserére a kocsit.

Gumiabroncsok

Az autógumik nehezen dűlőznek a nyári meleggel… Ennek oka, hogy a meleg miatt tágul a levegő az abroncsban, ami miatt túl naggyá válhat az abroncsnyomás, és extrém esetekben akár még fel is puklisodhat az abroncsfal. A gumiabroncsok miatt bekövetkező balesetek jelentős része nyáron történik, mert az autótulajdonosok nem igazán figyelnek a gumik optimális nyomására.

Akkumulátor

A tél eléggé rendesen „büntetni” szokta az akkumulátorokat, de azért a nyári forróság sem tesz túl jót nekik. A nagy hőmérséklet megakaszthatja az akkumulátorokban zajló kémiai folyamatokat, ami miatt nem fogják tudni kellően tartani a töltöttséget, és nem tudnak elég erőt produkálni. A probléma súlyosságát még fokozhatja a légkondicionáló rendszer, ventilátorok stb. bekapcsolása miatti nagyobb terhelés.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata