Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Az autóklíma története

Az emberiség folyamatosan kereste és keresi a lehetőségeket a tikkasztó hőség elleni védekezésre, így napjainkra számtalan klimatizálási módszer vált elérhetővé.

Első légkondicionáló

Ahogyan először nevezték, az „előállított levegőt” eredetileg csak a páratartalom kontrollálására alkalmazták a textilüzemekben. 1902-ben Alfred Wolff mérnök volt a tervező, aki a nagy hírnévre szert tevő technikát textilüzemeknek és kereskedelmi épületeknek is átadta. Néhány év múlva Stuart Cramer használta először a légkondicionálás fogalmát. Lehetőségeket fedezett fel a levegő nedvességtartalmának növelésére textilüzemében, mégpedig úgy, hogy kombinálta a nedvességet a ventilációval, tehát „kondicionálta” a levegőt.

Természetesen az autók sem maradhattak ki

A légkondicionáló vagy klíma az autók utasterét hivatott lehűteni meleg napokon. Létezik manuális és automata változata is. A manuális klímaberendezés bekapcsolásakor a hőmérsékletet nem lehet szabályozni, míg az automatánál a kívánt hőfokot is be tudjuk állítani autónkban, általában 15-től 36 Celsius-fokig. Működése a hűtőberendezés elvét követi: az utastérből a sűrített gáz elvonja a hőt egy kisebb hűtőn keresztül, amit csöveken keresztül az autó elején található klímahűtőbe vezet. A klímahűtőt a menetszél hűti, itt a gáz tágulás közben leadja a hőt és a klímakompresszorba ömlik, ami újból összesűríti. Az első légkondicionált személygépkocsi a második világháború előtt, 1939-ben jelent meg az Egyesült Államokban. A Packard márka vásárlói egy egyszerű, alacsony hatásfokú, és még szabályozhatatlan utastérhűtő-berendezést rendelhettek 274 dolláros felárért. Érdekes adat, hogy míg 1975-ben az amerikai autópiacon négy kocsiból hármat légkondicionálóval adtak el, addig Európában csak az 1990-es években mutatkozott határozott fellendülés, döntően a felsőközép-, illetve a luxuskategóriás járműveknél.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gu