Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Az autók téli álma

Sárga VW Beetle a hóban

Szezonautós vagy, és csak jó időben vezetsz? Ilyenkor érdemes odafigyelned a kocsid téli tárolására, hogy a jó idő visszatértével, legközelebbi használat előtt ne érjen kellemetlen meglepetés. Cikkünkben most erre mutatunk nektek néhány tippet!

1.Ne engedd, hogy nedvesség érje!

Az autó csak úgy tudja nyugodtan aludni téli álmát, ha eközben nem éri nedvesség, vagyis a rozsda nem zavarja meg álmában. Ahhoz, hogy elkerüld a kocsid korrodálódását, három irányból kell biztosítanod a járművet: alulról és felülről, illetve a levegőből mindenhonnan.

A felülről támadó nedvességet nevezhetjük esőnek vagy hónak, de vannak egyéb formái is. Mondanunk sem kell, hogy ha hónapokig nem veszed elő az autót, fedett helyre kell elzárnod – pláne, ha kabrióról van szó. Alternatív – bár nem tökéletes – megoldást nyújt az autóponyva. Az alulról érkező nedvesség a talaj kipárolgása miatt jelentkezhet, emiatt sokszor rozsdásodik be a kocsi kasztnija, futómű- illetve motoralkatrészei. Fontos tehát, hogy ne füvön, sárban, vagy bármilyen „természetes” talajon parkoltasd a kocsit. A legideálisabb, ha fűtött garázsban tárolod télen az autót, persze ezt nem mindenki teheti meg. Ezért ha ez nem is megy, mindenképp olyan helyre parkold, ahol tartósan nulla fok feletti a hőmérséklet. Azért annyira fontos ez, mert a napközbeni hőingadozás párakicsapódással jár, ami kéz a kézben jár a rozsdásodással. Ha fűtetlen garázsban tárolod, semmiképp se takard le ponyvával!

2. Csak óvatosan a ponyvával!

Ugyan logikusnak bizonyulhat ponyvával letakarni a kocsit télire, de közel sem mindig teszel jót vele. A nem megfelelően szellőző ponyva alatt felgyülemlik a pára, ami beindítja a korróziót, ráadásul még a ponyvatető is bepenészedhet. Mivel bármennyire is szorosan kötözöd le a ponyvát, attól még így is – úgy is mozogni fog valamennyire a kocsin, ami miatt az alatta lerakódott por karistolni fogja a fényezést. Természetesen léteznek olyan ponyvák is, melyek „lélegző” anyagból készülnek, így átengedik a beszoruló párát, a belülre rakott puha anyag pedig nem karcolja a kocsit – az áruk is ezekhez a tulajdonságokhoz igazodik.

3. Néha azért járasd meg a kocsit

Sokan azt gondolják, hogy elég a novemberben, decemberben leparkoltatott kocsira lekapcsolni a garázsvillanyt, majd márciusban csak újra kiállni vele – de ez közel sem így megy! Egy autónak sem tesz jót, ha sokáig egy helyben áll: érdemes időnként, 2-3 hetente menni egy kört vele, hogy ne mindig ugyanazon a ponton nyomja az abroncsokat a jármű súlya, ne álljanak össze a fékek. Azért is jó, ha néha járatod egy kicsit, mert már néhány kilométer után üzemmeleg lesz a motor, és az autó akkumulátor is töltődni fog.

4. Ne merüljön le az akksi

Ha már időnként, mondjuk 2 hetente járatod egy kicsit az autót, az elegendő lesz hozzá, hogy a generátor feltöltse annyira az akkumulátort, hogy ne merüljön le tavaszig. Ha egy újabb akksi van a kocsiban, akkor biztosan elég, ám ha régebbi, akkor előfordulhat, hogy néhány rövidebb táv között töltőre kell raknod az alkatrészt. Ha csepptöltőd van otthon, az a legoptimálisabb, mivel meggátolja a túltöltést, szóval akár állandóra rajta hagyhatod az akkumulátoron, amíg a garázsban áll.

5. Ne feledkezz meg a folyadékokról

A szezonautósoknak – mivel csak jó időben használják a kocsit – sokszor eszükbe sem jut, hogy kiürítsék a nyári ablakmosó folyadékot, és leengedjék a sima hűtővizet. Érdemes azonban megejteni ezeket, ugyanis télen könnyen belefagyhatnak a rendszerbe. A hűtőfolyadékot váltsd le fagyállóra.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata