Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Az autók fűtésének fejlődése

Régen, a téli hónapokban a lovaglás elég hidegnek számított, talán ezért is találták ki az első gépkocsikat. Ezek közül az első modellek, bár még nyílt testűek voltak, így a szél, az eső és a hó továbbra is érte a vezetőt, valamint az utasokat is, ezért szükség volt a továbbfejlesztésükre.

Az autó utastér melegítésének története

Az autó szélvédőjének megjelenése után kifejlesztették a zárt utasterű személyautókat. Bár már a tér zárt volt, a fűtési problémákat még ezzel nem oldották meg. A mérnökök számos kísérletet tettek a melegítés érdekében. Először megpróbálták újrahasznosítani a kipufogógázokat, hogy ennek segítségével kis-mennyiségű hőt hozzanak létre az utastérben. Azonban ez nem volt valami biztonságos ötlet, mivel ennek belélegzése nem számított előnyösnek, sőt mérgezőnek, ezért a feltalálók tovább haladtak, és 1929-ben egy meleg levegős fűtőberendezéssel állítottak elő, melyet a Ford, A modelljébe szereltek be. Ez már biztonságosabbnak számított, mint a kipufogó gáz belélegzése, bár még ez sem volt elég hatásos. A Ford tovább folytatta a kísérletezést, és végül 1933-ban telepítette az első, gázzal működő fűtőegységet. A Ford még dolgozott ezen a fűtési módszeren, addig a General Motors létrehozott egy fűtőtestet, mely a motor hűtőfolyadékát átirányította, ezzel hozta létre a melegítést, melyet 1930-ban be is mutattak, mint az első modern fűtőtestet. Bár manapság a fűtőtesteket folyamatosan fejlesztik, ennek ellenére, az 1930-as modell továbbra is alapja a mai modern autók fűtéstechnológiájának.

Fűtött autósülések

Az autófűtések sokkal kényelmesebbé tették az utazást, de az autóülések melegítése még vonzóbb volt az emberek számára. Ezek célzottan hőt termeltek és egy adott testrész melegítettek. A General Motors (GM) már 1939-ben tesztelte az autóülés fűtőtesteket. A GM úttörő fejlesztése volt, a fűtött ülések, aminek szabadalmát Robert Ballard először 1951-ben kérelmezte. 1966-ban a Cadillac DeVille autótípus jelent meg a piacon, mely már fűtött ülésekkel rendelkezett, és ezek mellett, két további luxus innovációval is fel volt szerelve a jármű, fejtámlákkal és az AM / FM rádióval. Az első ülésfűtés, inkább hasonlított egy melegített párnára, mint a mai kifinomultabb ülésfűtésekre, de legalább meleg volt. Ez a fejlesztés, nem kétséges, hogy kényelmet biztosított az utasok számára, a téli hónapokban, még a legnagyobb fagyok esetén is.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata