Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Az “autók Ádámja”

A modern gépkocsi-technológia úttörője Karl Benz, 1844-ben Karlsruhéban született. Újfajta kétütemű gázmotort szerkesztett, majd 1883-ban saját műhelyt rendezett be Mannheimban, ahol rögzített gázmotorokat gyártott és fejlesztett.

Az autók anyja                                                                     

Az 1885. évi Antwerpenben megrendezett világkiállításon tiszteletdíjat kapott az 1-10 lőerő teljesítményű Benz-motorért. Amikor egy évvel később, 1886. január 29-én Benz gázmotorhajtású járművét a Szabadalmi Hivatalnál bejelentette, valószínűleg maga sem gondolta, hogy a DRP 37435 számú szabadalmi okirattal tulajdonképpen az automobil születési bizonyítványát tartja a kezében. A világ első automobiljából, illetve annak továbbfejlesztett változatából kereken 25 példányt értékesítettek 1886 és 1894 között. A minden automobilok anyjának tekinthető, 290 kg tömegű kocsit már egy négyütemű, 984 cm3 térfogatú, egycilinderes, belsőégésű motor hajtotta, a 0,9 lóerő pedig óránként 15 km megtételére tette képessé. A motor a korban rendkívül könnyűnek számított, egy mázsánál alig volt nehezebb.

A ló nélküli közúti jármű újfajta modellje

Megépítése mai pénzre átszámítva több mint hétmillió forintba került, a költségeket a feltaláló felesége állta. Az “autók Ádámját” 1906-ban Benz jó hazafiként egy müncheni múzeumnak ajándékozta, hiába kínált érte sokat egy bizonyos Henry Ford. A tábla felirata szerint a kiállítási tárgy “a ló nélküli közúti jármű újfajta modellje, amely szervesen egyesíti a futóművet és a meghajtóművet.” A feltaláló 1929-ben, nagy köztiszteletben és közmegbecsülésben övezve, életének nyolcvannegyedik évében halt meg. Találmánya, amellyel országa egyik kulcsfontosságú iparágát alapozta meg, a németek technikai és kulturális önazonosságának részévé vált. A közelmúltban replikákat gyártottak az első Benz-féle autókból, áruk – átszámítva – több mint 15 millió forint. Az első autó mai utódait Magyarországon is gyártják a kecskeméti Mercedes-Benz személygépkocsi gyárban.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.