Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Az autófűtés gyakori meghibásodási okai

Elöregedett termosztát

Most, hogy beértünk a télbe, sokaknál merül fel problémaként, hogy nem fűt rendesen az autó. Sajnos viszonylag sok mindentől kialakulhat a gond, így nem lehet egyből 100% biztos választ adni a hibaforrásra.

A fűtés mikéntje

Ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani a fűtéshiba jellegét, tudnunk kell, hogyan melegszik fel az utastér. A hűtőfolyadék az egyik kulcseleme a fűtésnek, ez veszi fel a motorműködésből leadódó fölösleges hőt. A folyadék zárt rendszerben történő keringtetéséért a vízpumpa felelős. A fűtés-hűtés rendszert két fő részre bonthatjuk, melyeket a termosztát választ szét. A termosztát az adott hőmérséklettől függően nyit vagy zár: alapból hideg motornál elzárja a hűtőfolyadék útvonalát. Ilyenkor nem cserélődik a vízjáratokban a folyadék, ezáltal gyorsabban tud felmelegedni a motor. Amint eléri ideális üzemi hőmérsékletét a motor, úgy a termosztát teljesen vagy csak részben kinyit, utat engedve ezáltal a motorban felmelegedett hűtőfolyadéknak. Az autó elejében található radiátorban először lehűl, majd így visszamegy a motorba, és kering tovább. Jellemzően a műszerfalba is szerelnek gyárilag egy radiátort, melyet a kisebbik körbe kapcsolnak: a fűtéscsap különíti el a rendszertől. Amint benyomjuk a fűtést, a csap egyből kinyílik, és a belső radiátorba keringő felmelegített hűtőfolyadék felmelegíti az alkatrészt. A radiátor mögé pedig egy ventilátort raknak, ezt tudjuk szabályozni a középkonzolon található kapcsolóval.

Gyakori meghibásodási lehetőségek

A fűtés meghibásodásáért nagyon sokszor okolható a rossz termosztát. Erre adhat gyanút, ha sok idő eltelik, mire a hűtőfolyadék üzemi hőmérsékletre melegszik, netán ha vezetés közben visszahűl. Abban az esetben, ha a hűtőfolyadék hőmérséklet jelzője nem áll meg középállásban a műszerfalon, akkor feltehetőleg az a gond, hogy nem nyit ki a termosztát. Ilyenkor is meg kell vizsgáltatni az alkatrészt, szükség esetén pedig cseréltetni. Nem túl bonyolult műveletről van szó, bármely szervizben elvégzik a termosztát cserét: csupán csak le kell engedni a hűtőfolyadékot a rendszerből, leszedni róla a vízcsövet, majd a rögzítőcsavarok lecsavarása után leszedni a tömítésmaradványokat a blokkról. A termosztát cserével egyidejűleg az alkatrész és a hengerfej közti tömítést is cserélni szokták.

Persze nem feltétlen a termosztát a hibás a gyenge fűtésért. Amikor túl alacsonyra kerül a hűtőfolyadék szint, netán levegőssé válik a hűtőrendszer, akkor is tapasztalhatunk olyan tüneteket, mint a rossz termosztátnál. A rendszer belevegősödését magunk is leellenőrizhetjük: ha bugyogást hallasz a kesztyűtartó alól, akkor szinte biztos, hogy levegő került a rendszerbe. A légtelenítés orvosolhatja a problémát ebben az esetben.

Amennyiben elfelejtjük időben cserélni a hűtőfolyadékot, vagy gyenge minőségűt töltünk a kocsiba, akkor könnyebben eltömődhet a radiátor és a fűtés-hűtés rendszer egyéb elemei egyaránt. Ezt a hűtőfolyadék elszíneződéséből is észlelhetjük: amennyiben rozsdás színűvé, zavarossá válik, akkor eltömődött a radiátor. Ilyenkor nem elég új folyadékot tölteni a hűtőrendszerbe, ki is kell tisztíttatni azt.

Bizony a kiegyenlítő tartály kupak is lehet ludas azért, ha fázunk a kocsiban. A kupak nem csak a nyílást zárja le, hanem a benne lévő szelep segítségével tartja optimális nyomás alatt a hűtőrendszert. A szelep egy bizonyos nyomás fölött kinyit, viszont ha meghibásodik, akkor az előírtnál alacsonyabb nyomásnál, a kelleténél hamarabb nyit ki, így a hűtőfolyadék kinyomódik a kupaknál. Nyomáspróbával ezt az alkatrészt is bármikor könnyedén lehet ellenőrizni.

Szélsőségesebb esetekben a fűtés leállását a kezdeti stádiumban lévő hengerfej meghibásodás is okozhatja. Ilyenkor valószínűleg a hengerfej tömítésének átégése áll a háttérben. Ha időben észleljük a gondot, akkor bizony tetemes összegtől kíméljük meg pénztárcánkat.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata