Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Az autófűtés gyakori meghibásodási okai

Elöregedett termosztát

Most, hogy beértünk a télbe, sokaknál merül fel problémaként, hogy nem fűt rendesen az autó. Sajnos viszonylag sok mindentől kialakulhat a gond, így nem lehet egyből 100% biztos választ adni a hibaforrásra.

A fűtés mikéntje

Ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani a fűtéshiba jellegét, tudnunk kell, hogyan melegszik fel az utastér. A hűtőfolyadék az egyik kulcseleme a fűtésnek, ez veszi fel a motorműködésből leadódó fölösleges hőt. A folyadék zárt rendszerben történő keringtetéséért a vízpumpa felelős. A fűtés-hűtés rendszert két fő részre bonthatjuk, melyeket a termosztát választ szét. A termosztát az adott hőmérséklettől függően nyit vagy zár: alapból hideg motornál elzárja a hűtőfolyadék útvonalát. Ilyenkor nem cserélődik a vízjáratokban a folyadék, ezáltal gyorsabban tud felmelegedni a motor. Amint eléri ideális üzemi hőmérsékletét a motor, úgy a termosztát teljesen vagy csak részben kinyit, utat engedve ezáltal a motorban felmelegedett hűtőfolyadéknak. Az autó elejében található radiátorban először lehűl, majd így visszamegy a motorba, és kering tovább. Jellemzően a műszerfalba is szerelnek gyárilag egy radiátort, melyet a kisebbik körbe kapcsolnak: a fűtéscsap különíti el a rendszertől. Amint benyomjuk a fűtést, a csap egyből kinyílik, és a belső radiátorba keringő felmelegített hűtőfolyadék felmelegíti az alkatrészt. A radiátor mögé pedig egy ventilátort raknak, ezt tudjuk szabályozni a középkonzolon található kapcsolóval.

Gyakori meghibásodási lehetőségek

A fűtés meghibásodásáért nagyon sokszor okolható a rossz termosztát. Erre adhat gyanút, ha sok idő eltelik, mire a hűtőfolyadék üzemi hőmérsékletre melegszik, netán ha vezetés közben visszahűl. Abban az esetben, ha a hűtőfolyadék hőmérséklet jelzője nem áll meg középállásban a műszerfalon, akkor feltehetőleg az a gond, hogy nem nyit ki a termosztát. Ilyenkor is meg kell vizsgáltatni az alkatrészt, szükség esetén pedig cseréltetni. Nem túl bonyolult műveletről van szó, bármely szervizben elvégzik a termosztát cserét: csupán csak le kell engedni a hűtőfolyadékot a rendszerből, leszedni róla a vízcsövet, majd a rögzítőcsavarok lecsavarása után leszedni a tömítésmaradványokat a blokkról. A termosztát cserével egyidejűleg az alkatrész és a hengerfej közti tömítést is cserélni szokták.

Persze nem feltétlen a termosztát a hibás a gyenge fűtésért. Amikor túl alacsonyra kerül a hűtőfolyadék szint, netán levegőssé válik a hűtőrendszer, akkor is tapasztalhatunk olyan tüneteket, mint a rossz termosztátnál. A rendszer belevegősödését magunk is leellenőrizhetjük: ha bugyogást hallasz a kesztyűtartó alól, akkor szinte biztos, hogy levegő került a rendszerbe. A légtelenítés orvosolhatja a problémát ebben az esetben.

Amennyiben elfelejtjük időben cserélni a hűtőfolyadékot, vagy gyenge minőségűt töltünk a kocsiba, akkor könnyebben eltömődhet a radiátor és a fűtés-hűtés rendszer egyéb elemei egyaránt. Ezt a hűtőfolyadék elszíneződéséből is észlelhetjük: amennyiben rozsdás színűvé, zavarossá válik, akkor eltömődött a radiátor. Ilyenkor nem elég új folyadékot tölteni a hűtőrendszerbe, ki is kell tisztíttatni azt.

Bizony a kiegyenlítő tartály kupak is lehet ludas azért, ha fázunk a kocsiban. A kupak nem csak a nyílást zárja le, hanem a benne lévő szelep segítségével tartja optimális nyomás alatt a hűtőrendszert. A szelep egy bizonyos nyomás fölött kinyit, viszont ha meghibásodik, akkor az előírtnál alacsonyabb nyomásnál, a kelleténél hamarabb nyit ki, így a hűtőfolyadék kinyomódik a kupaknál. Nyomáspróbával ezt az alkatrészt is bármikor könnyedén lehet ellenőrizni.

Szélsőségesebb esetekben a fűtés leállását a kezdeti stádiumban lévő hengerfej meghibásodás is okozhatja. Ilyenkor valószínűleg a hengerfej tömítésének átégése áll a háttérben. Ha időben észleljük a gondot, akkor bizony tetemes összegtől kíméljük meg pénztárcánkat.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.