Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Az árulkodó jel: a kipufogófüst színe

A kipufogófüst megváltozott színe bizony egyértelmű jele, hogy valami nincs rendben az autónkkal. Ugyanakkor a szín legtöbbször el is árulja, milyen hibája van a járművünknek.

Ha kék felhő távozik

A kipufogófüst színe általában meg is határozza, hogy milyen problémával küzd az autónk. Leggyakoribb elváltozás a kék és a fekete füst, de sokszor találkozhatunk fehér füst színekkel, mindegyik más-más hibajelenségre utal. A kék kipufogófüst arra utal, hogy olajat éget el a motor. Abban az esetben, ha a motorolaj az égéstérbe jut, ott az üzemanyaggal együtt elég, a kipufogóból kék füst távozik. Ez azt jelenti, hogy elkezdett kopni a szelepszár, a szelepvezető vagy dugattyúgyűrű.  Ilyenkor azt vehetjük észre, hogy autónk jóval több olajat fogyaszt, mint máskor. Ez nemcsak a fenntartás költségeit növeli, hanem rendkívüli módon környezetszennyező is.

Ha feketén füstölünk

A fekete füst leginkább a turbófeltöltő meghibásodását jelenti. Ha ilyen füstöt tapasztalunk, nagy a valószínűsége, hogy a turbónyomás nem megfelelő.  Ha valamiért kiderül, hogy nem a turbó meghibásodását jelenti, akkor nézessük át a levegőszűrőt, mert az is okolható lehet a problémáért. A fekete füst harmadik oka az is lehet, hogy idegen anyag kerül a kipufogóba. Ilyenkor ennek tisztítása, esetleges cseréje lehet szükséges.

Szürkén vagy fehéren 

A szürke kipufogófüst leginkább szintén a turbófeltöltő hibája miatt keletkezik. Ha pedig vékony, fehér füstöt látunk, akkor nem kell megijedni: az esetek nagy többségében a rendszerben kicsapódott pára okolható érte. A motor hosszabb járatásával hosszabb járatásával a tünet általában hamar megszűnik. Ha azonban vastag, sűrű, fehér füst távozik a rendszerből, és a hiba nem javul, akkor nagy valószínűség szerint a hűtőfolyadék égésével van dolgunk – vigyük azonnal szervizbe az autónak. Az égése ugyanis nagy problémára világíthat rá: a sérült hengerfej, megrepedt motorblokk is okozhat ilyen tüneteket.

 

 

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.