Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Az 5 legtipikusabb elektromos hiba, amivel találkozhatsz

Generátor az autóban

Ahhoz, hogy egy autó beindulhasson, számos alkatrésznek kell megfelelően összedolgoznia ugyanazon időben: minden egy elektromos szikrával kezdődik, amely begyújtja az üzemanyagot. Cikkünkben azokat az elektromos problémákat, hibákat gyűjtöttük össze, melyekkel egy autótulajdonos a legtöbbször találkozhat.

Merülő akkumulátor, meghibásodott generátor

Nem csak az öregebb autókban lehet gond az akkumulátor gyengesége vagy a generátor meghibásodása, az újabb példányokat is ugyanúgy érinthetik. Ha a kocsid akksija nem rendelkezik kellő energiával, akkor ugyanúgy fel kell tölteni, mint mondjuk a fényképezőgéped vagy az okostelefonod akkumulátorát. Gyengülését, lemerülését okozhatja az alkatrész kora is, de akár a generátor meghibásodása is, ami miatt nem tudja menet közben visszatölteni az akkumulátorba az elfogyasztott energiát. Tulajdonképpen pont ez a generátor legfőbb funkciója, melyet, ha nem tud ellátni, indítási nehézségek jelentkezhetnek, továbbá az akkumulátor sem tud kellően feltöltődni. Ha nem észleled időben a generátor hibát, akárhányszor végezhetsz akkumulátor cserét, nem fog megszűnni a probléma. A legegyértelműbb jele az alkatrész meghibásodásának, amikor vezetés közben tapasztalod az autó erőveszteségét. Ha nem tudja megfelelően visszatölteni az akksit, úgy érezheted, mintha lomhább lenne a motor, továbbá még a műszerfali világítások fényerejének gyengülése, a fényszóró izzók pislákolása is lehet jelzőértékű.

Elhasználódott gyújtógyertyák és önindító mágneskapcsolók

Az autó elektromos alkatrészei közül a gyújtásrendszer fő elemei, a gyújtógyertyák és -tekercsek is idővel elhasználódnak. A gyertyák állapota például minden egyes indításnál romlik, amikor is be kell gyújtaniuk a motorban az üzemanyagot. Ha beindul a kocsi ugyan, de hosszabb ideig tart neki a szokásosnál, akkor lehet, hogy valamelyik gyújtógyertyával (dízelmotorok esetében izzítógyertyával) van probléma. Érdemes megjegyezni, hogy ezeket egyszerre szokták cserélni, akkor is, ha csak az egyik ment tönkre.

Viszonylag gyakran jelentkezhet a kocsiban elektromos jellegű hiba, például az önindító mágneskapcsolók meghibásodásakor. Ez a kicsinyke, ám annál fontosabb alkatrész nélkülözhetetlen szereppel bír autónk indításában, és az olyan alkatrészek energiaellátásában, mint mondjuk a központi zár. Ahogy beindítod a kocsit, a kapcsolót nagy mennyiségű energiával látja el közösen az akkumulátor és a gyújtás. A mágneskapcsoló feladata az így kapott elektromos energia továbbítása az önindító motorhoz, továbbá a szükséges elektromos energia biztosítása az autónk központizár-rendszerének kellő időben történő kinyitásához és lezárásához.

Gyenge izzó-fényerő

A hagyományos halogénes autóizzók élettartama jóval rövidebb, mint mondjuk LED-es vagy xenonos társaiké, így ezeknél sűrűbben számíthatunk problémára. Ha úgy látod, hogy már gyengül a fényerejük, netán pislákolni kezd a fényszóró, kiég az izzó, cseréld ki azonnal. Rosszul beállított, gyenge, netán túl nagy fényerejű izzóval is veszélyes közlekedni, így mindenképp utána kell járni a dolognak, és megfelelően beállítani. Az autó világítások állapotát egyébként könnyedén tesztelheted: állj szembe egy lapos, sima falfelülettel, kapcsold fel a világítást, és vesd össze a két oldali fényszórók fényét. Ugyanígy tesztelheted a hátsó lámpákat, féklámpát is ezzel a módszerrel.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata