Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Autótípusok, melyeket nehezebb szerelni a motortér zsúfoltsága miatt

Zsúfolt motortér

Ha valamilyen problémát észlelünk az autón, be merjük-e vállalni, hogy mi magunk igyekszünk ráakadni a hiba okára? Elképzelhető, hogy olyan apróság okozza a gondot, hogy nem kell feltétlenül a szervizbe rohannunk, olcsón és gyorsan megszüntethetjük a galibát. Persze csak akkor, ha hozzáférünk a fals működésű alkatrészhez.

Mekk Elek munkában

Sokan vannak, akik könnyűszerrel bevállalnak kisebb-nagyobb szerelési munkálatokat a saját autójukon, esetleg segítenek a szomszédnak, vagy egy barátjuknak letudni egy olajcserét, vagy feltérképezni, hogy mi okozhat egy enyhébb meghibásodást a kocsiban. Vannak azonban komolyabb problémák, amelyeket nem tudnak ők sem megoldani. Nem is feltétlenül a tudásuk hiánya miatt, sokkal inkább azért, mert megfelelő felszerelés hiányában nem tudnak hozzáférni az egyes alkatrészekhez. Ez utóbbi nyilván egy szerelőműhelyben sokkal jobban kivitelezhető. Fel lehet emelni az autót, ha az alváznál kell keresni a probléma okozóját, vagy rá lehet állni a szerelőaknára, amely valljuk be, nem található meg minden autótulajdonos portáján. Sokszor pedig ez sem segít, a motortér zsúfoltsága miatt, nem ritka, hogy meg kell bontani a karosszéria egyes elemeit, vagy el kell távolítani egy-két, egyébként jól működő alkatrészt, hogy hozzáférjünk a sérült vagy hibás részekhez. Ezekhez a műveletekhez nem árt, ha minden szerszám kéznél van, minden feltétel adott, hogy sérülésmentesen, a legnagyobb szakértelem mellett lehessen „szétszedni” a kocsit. Ráadásul az otthoni bütykölgetés során általában nem is a szétszedéskor keletkezik a baj, hanem sokkal inkább az eredeti állapot visszaállítása okoz komoly problémát. Egy nem megfelelően illeszkedő elem, egy túlhúzott csavar, egy rossz helyre dugott kábel végeredményben sokkal nagyobb gondot, vagy kárt tud okozni, mint az eredeti ok, ami miatt darabjaira szedtük a járművet. Hagyjuk inkább ezeket igazi szakemberre.

Zsúfolt motorterű autók

Hiába gondoljuk hát, hogy értünk az autónkhoz, legyünk nagyon körültekintőek. Régebben azért egyszerűbb volt a helyzetünk, az átlátható motortérben kényelmesen elfértek a legszükségesebb alkatrészek, amelyeket a népi anekdoták szerint egy kalapáccsal és egy csavarhúzóval meg lehetett javítani. A mai modern kocsik azonban mások, a számtalan újítás miatt egyre több alkatrésznek kell helyet szorítani. Ha felnyitjuk a motorháztetőt, akkor nem ritkán csövek és kábelek szövevényes labirintusát látjuk, ahol ember legyen a talpán, aki egyből megmondja, hogy melyik honnan indul és hová vezet. Az ily módon zsúfolttá vált motortérben sokszor még egy egyszerűnek tűnő izzócsere is nehézséget okozhat. Sokszor kell ideiglenesen kiemelnünk egy alkatrészt egy kisebb hiba miatt is, vagy megbontani a karosszériát egy darabon. Vannak olyan típusú autók, amelyek különösen zsúfoltnak tűnnek, már ránézésre is. Elsősorban a német autógyárak szeretik kitölteni a rendelkezésre álló teret: a BMW legendásan telített, de az Audi vagy a Mercedes, sőt a Porsche járműveit sem kell félteni. A Volkswagen sem hagy sok helyet, elsősorban a Golf-ok egyébként nem túl nagy motorterében szeretnek kihasználni minden lehetőséget. Ide sorolhatjuk az Opel autóit is, legyen az egy Insignia, egy Astra vagy egy Corsa, nem nagyon hagynak az összeszerelés során egy talpalatnyi területet sem. Persze, nem csak a németeket okolhatjuk a zsúfoltságért, a Ford vagy éppen a Fiat gépjárművei között is találkozhatunk olyan típussal, amelyeknek a motorterét nyugodtan nevezhetjük túlzsúfoltnak.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata