Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Autótankolás szemétből?

Hulladékkal teli kuka

Biometán gyártó telepet létesítenek Barcelonában, ahol a Seat négy CNG-s autóval vesz részt, egy most talán már nem is annyira futurisztikusnak tűnő kísérletben. Katalónia fővárosában naponta közel 2500 tonna háztartási hulladék keletkezik, aminek jelenleg alig 40 százalékát hasznosítják újra, a többi különböző szeméttelepekre kerül. A fennmaradó hulladékból megközelítőlegesen 150 millió kilométerre elegendő üzemanyagot lehetne kinyerni.

Természetesen pénzügyi szempontból is jó befektetés lehet

150 millió kilométerre elegendő üzemanyag azt jelenti, hogy éves 15 ezer kilométeres futásteljesítménnyel számolva, 10 ezer autó „benzinköltségét” lehetne megspórolni. Vélhetően ez adott nagy lendületet a Life Metamorphosis projekt beindítására. A barcelonai Ecoparkban 26 méter magas, 4500 köbméteres tárolókba helyezik a szerves hulladékot. Itt egy hónap elteltével az oxigén nélküli bomlás során létrejön a 65% metánt tartalmazó biogáz. Ezt további eljárások során még finomítják, hogy jó minőségű üzemanyag lehessen, a végtermékként megmaradt biomasszát pedig trágyaként tudják hasznosítani a mezőgazdaságban. A vezetékes gáz és a finomított biometán szerkezete szinte pontosan megegyezik, így minden probléma nélkül visszavezethető a hálózatba. Becslések szerint a Life Metamorphosis projekt keretében előállított metán elegendő ahhoz, hogy egy teljes éven át, 3750 autót ellássanak üzemanyaggal. Nos, a Seat egyelőre mindössze négy autót biztosít a biogáz autóipari alkalmasságának tesztelésére. A három Leonból és egy Aronából álló mini flotta tagjai, a tervek szerint 30 ezer kilométert fognak megtenni a szemétből készült üzemanyag segítségével az elkövetkező időszakban.

Születtek már máshol hasonló elképzelések

A kísérlet egyébként közel sem újkeletű, hiszen az egyik legnagyobb francia kereskedelmi lánc, a Carrefour is próbálkozik már hasonló alternatív működéssel. A cég biometánnal hajtott kamionok üzembe helyezésével kísérletezik néhány éve, inkább több mint kevesebb sikerrel. Az elgondolás egyébként teljesen logikus, hiszen az áruházakban megmaradt szerves hulladék lerakásáért is rengeteget fizetnek, nem beszélve a szállítást végző kamionok üzemanyag költségéről, továbbá az ez által okozott környezetszennyezésről. Nos amennyiben sikerül a szerves hulladékot ilyen módon felhasználni, három, jelenleg nagy probléma egyszerre oldódna meg. Mi pedig jelenleg nem tudunk mást tenni, mint, hogy szorítunk a fejlesztések sikeréért, és a sikerekből származó, tisztább jövőért.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.03.29-2024.04.01. között  ZÁRVA tart. 2024.04.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata