Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

A xenon világításnál ugyanúgy működik a fényszóró beállítása, mint a sima, halogén változatoknál?

xenon fényszórók luxusautón

Alapvető tétel az autótulajdonosok esetében, hogy a helynek, az időjárásnak és a napszaknak megfelelő világítással közlekedjenek. Azonban a világítást nem elegendő felkapcsolni indulás előtt, azokat néha ellenőrizni is kell. Akár halogén izzót használunk, akár xenon égőt, bizonyos idő után ezek kiéghetnek, de akár el is állítódhat a fényszóró beállítása. Emiatt néha nem árt ezeket ellenőrizni és időnként pontosítani.

Honnan tudhatjuk, hogy elállítódott a fényszóró?

Ha látszólag rendben vannak az autó fényjelzései, akkor is előfordulhat, hogy nem tökéletes a világítás. Ha azt tapasztaljuk, hogy parkolásnál kevésnek érezzük a fényt, akkor valószínűleg túlságosan alacsonyra van állítva a fényszóró, emiatt nem látunk könnyen egy bizonyos magasság felett. Az is előfordulhat, hogy hiába érezzük azt, hogy minden tökéletes az autón, mégis sok szembejövő villog ránk éjszaka, holott csak a normál fényszórót használjuk. A többi közlekedésben részt vevőt viszont elvakítja a kocsi által kibocsátott fény, mi pedig hiába ellenőrizzük többször is, hogy véletlen bekapcsolva hagytuk-e a távolsági fényszórót, mindig arra a következtetésre jutunk, hogy mindent jól csináltunk. Vagy mégse? Az idő múlásával vagy a legutóbbi izzócsere alkalmával elállítódhatott a fényszóró magassága, emiatt pedig számíthatunk a további fénykürtözésre a velünk ellentétes irányba közlekedőktől egészen addig, amíg nem orvosoljuk a problémát. A túl magasan álló fényszóró ráadásul balesetveszélyes is, mivel a csak néhány másodpercre elvakított másik autós addig nem tud reagálni egy hirtelen bekövetkező helyzetre, amíg vissza nem nyeri a tiszta látását. A fényszóró beállítása ezért rendkívül fontos művelet, amit azonban a legtöbb esetben otthon is néhány perc alatt elvégezhetünk.

A fényszóró beállítása

Ha azt tapasztaljuk, hogy nem megfelelő magasságú az autónk által kibocsátott fényszóró íve, akkor ne halogassuk a beállítását. Az első lépés, hogy figyeljünk arra, hogy vízszintes, és kemény felületen parkoljuk le a gépjárművet. A homokos, puha talaj, vagy az egyenetlen út miatt fals eredményt kaphatunk a művelet során. Fontos továbbá, hogy ne legyen túlterhelve az autó, a csomagtartóban felejtett néhány zsák cement miatt szintén eltérhet a végeredmény az ideális állapottól. A kocsi egyéb műszaki paramétereinek is rendben kell lennie, például a nem megfelelő guminyomás is módosíthatja a fényszóró dőlésszögét. Érdemes az autót álló helyzetben kicsit megmozgatni, hogy a lengéscsillapítók optimális helyzetbe álljanak. Mindezeket egy olyan helyen kell elvégeznünk, hogy egy nagyobb, tiszta felületet tudjunk megvilágítani a fényszórónkkal. Álljunk egy faltól öt-hat méterre, és kapcsoljuk fel a világítást. Egy mérőszalag segítségével mérjük meg a magasságát, majd valamilyen eszközzel jelöljük meg a helyét. Ezután vegyük elő az autó leírását, keressük meg a függőleges és vízszintes állítócsavarokat és próbáljuk meg a gyári javaslat szerint elvégezni a beállítást. Ha úgy érezzük, hogy jó munkát végeztünk, akkor érdemes éjszaka autóznunk egyet, a szembejövők reakciója, vagy annak hiánya eldönti, hogy jó munkát végeztünk-e. Ha nem, akkor érdemes felkeresnünk az autószerelőnket, akik műszer segítségével könnyedén elvégzik a beállításokat. A xenon izzók esetében ez fokozottan igaz: a fehérebb fény helyzete nehezebben érzékelhető pontosan a szem számára, emiatt nagyobb a hibalehetőség is a beállítás során.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
</