Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A xenon világításnál ugyanúgy működik a fényszóró beállítása, mint a sima, halogén változatoknál?

xenon fényszórók luxusautón

Alapvető tétel az autótulajdonosok esetében, hogy a helynek, az időjárásnak és a napszaknak megfelelő világítással közlekedjenek. Azonban a világítást nem elegendő felkapcsolni indulás előtt, azokat néha ellenőrizni is kell. Akár halogén izzót használunk, akár xenon égőt, bizonyos idő után ezek kiéghetnek, de akár el is állítódhat a fényszóró beállítása. Emiatt néha nem árt ezeket ellenőrizni és időnként pontosítani.

Honnan tudhatjuk, hogy elállítódott a fényszóró?

Ha látszólag rendben vannak az autó fényjelzései, akkor is előfordulhat, hogy nem tökéletes a világítás. Ha azt tapasztaljuk, hogy parkolásnál kevésnek érezzük a fényt, akkor valószínűleg túlságosan alacsonyra van állítva a fényszóró, emiatt nem látunk könnyen egy bizonyos magasság felett. Az is előfordulhat, hogy hiába érezzük azt, hogy minden tökéletes az autón, mégis sok szembejövő villog ránk éjszaka, holott csak a normál fényszórót használjuk. A többi közlekedésben részt vevőt viszont elvakítja a kocsi által kibocsátott fény, mi pedig hiába ellenőrizzük többször is, hogy véletlen bekapcsolva hagytuk-e a távolsági fényszórót, mindig arra a következtetésre jutunk, hogy mindent jól csináltunk. Vagy mégse? Az idő múlásával vagy a legutóbbi izzócsere alkalmával elállítódhatott a fényszóró magassága, emiatt pedig számíthatunk a további fénykürtözésre a velünk ellentétes irányba közlekedőktől egészen addig, amíg nem orvosoljuk a problémát. A túl magasan álló fényszóró ráadásul balesetveszélyes is, mivel a csak néhány másodpercre elvakított másik autós addig nem tud reagálni egy hirtelen bekövetkező helyzetre, amíg vissza nem nyeri a tiszta látását. A fényszóró beállítása ezért rendkívül fontos művelet, amit azonban a legtöbb esetben otthon is néhány perc alatt elvégezhetünk.

A fényszóró beállítása

Ha azt tapasztaljuk, hogy nem megfelelő magasságú az autónk által kibocsátott fényszóró íve, akkor ne halogassuk a beállítását. Az első lépés, hogy figyeljünk arra, hogy vízszintes, és kemény felületen parkoljuk le a gépjárművet. A homokos, puha talaj, vagy az egyenetlen út miatt fals eredményt kaphatunk a művelet során. Fontos továbbá, hogy ne legyen túlterhelve az autó, a csomagtartóban felejtett néhány zsák cement miatt szintén eltérhet a végeredmény az ideális állapottól. A kocsi egyéb műszaki paramétereinek is rendben kell lennie, például a nem megfelelő guminyomás is módosíthatja a fényszóró dőlésszögét. Érdemes az autót álló helyzetben kicsit megmozgatni, hogy a lengéscsillapítók optimális helyzetbe álljanak. Mindezeket egy olyan helyen kell elvégeznünk, hogy egy nagyobb, tiszta felületet tudjunk megvilágítani a fényszórónkkal. Álljunk egy faltól öt-hat méterre, és kapcsoljuk fel a világítást. Egy mérőszalag segítségével mérjük meg a magasságát, majd valamilyen eszközzel jelöljük meg a helyét. Ezután vegyük elő az autó leírását, keressük meg a függőleges és vízszintes állítócsavarokat és próbáljuk meg a gyári javaslat szerint elvégezni a beállítást. Ha úgy érezzük, hogy jó munkát végeztünk, akkor érdemes éjszaka autóznunk egyet, a szembejövők reakciója, vagy annak hiánya eldönti, hogy jó munkát végeztünk-e. Ha nem, akkor érdemes felkeresnünk az autószerelőnket, akik műszer segítségével könnyedén elvégzik a beállításokat. A xenon izzók esetében ez fokozottan igaz: a fehérebb fény helyzete nehezebben érzékelhető pontosan a szem számára, emiatt nagyobb a hibalehetőség is a beállítás során.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata