Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A katasztrófaturista nem menő – újabb balesetet okozhatunk a bámészkodással

Totálkáros autó az úton

Ha hirtelen lassítunk, hogy könnyebb legyen videózni, újabb balesetet okozhatunk. Aki pedig a hatóságok munkáját akadályozza, az súlyos következményekre számíthat a szomszédos Ausztriában – de a hazai szabályozás is hasonló.

Ne álljunk meg, ha nincs ránk szükség

Ha szemtanúi leszünk egy balesetnek, elvárás, hogy szaksegítséget hívjunk, ha ezt még más nem tette meg – esetleg nincs is más autós a környéken. Nem kötelességünk személyesen kimenteni a sérülteket az autóból, újraéleszteni is többen nem tudnak, mint igen – egyelőre –, de a baleset jelzése alapvető emberi minimum. Ha viszont azt látjuk, hogy nincs szükség a segítségünkre, haladjunk változatlan tempóban tovább! A baleset melletti bámészkodás újabb balesetet okozhat, belénk rohanhat a mögöttünk haladó. A közelmúltban nagy port vert fel a hír, hogy Ausztriában büntetik a „katasztrófaturistákat”, de ez nem egy friss történet – viszont itthon is hasonló a szabályozás. A sofőr vezetés közben nem videózhat, fotózhat kézben tartott telefonnal, nem állhat meg bámészkodni. Nem haladhat lassan, hogy jobban lássa a balesetet, nem akadályozhatja a forgalmat ok nélkül. Ha akadályozza a rendőrök, mentősök, tűzoltók munkáját, akkor komoly következményekkel kell számolnia. 2018 második fele óta 500 eurós büntetés, de akár elzárás is lehet a következménye, ha a sofőr nem hagyja el például a baleset helyszínét rendőri utasításra.

Araszolásból könnyen lehet koccanás, ha nem figyelünk

Balesetnél kötelező például az osztrákoknál mentési sávot hagyni, derült ki a Magyar Autóklub tájékoztatásából. Az autók nem hogy nem lassíthatnak a szabályozás szerint, de oldalra lehúzódva mennek el a baleset mellett. Nálunk is kötelező tovább haladni, ha int a rendőr: furcsa is lenne, ha nyugodtan leparkolhatnánk, és mehetnénk kényelmesen videózni. Autópályán sem úttesten, sem a leállósávban nem állhatunk meg csak úgy, pihenni vagy bámészkodni. A baleset mellett gyakran alakul ki dugó, araszolás, amíg nem tisztítják meg az utat, útlezárásra is sor kerülhet. Ilyenkor összekoccanni is könnyebb, ha valaki a helyszínelőket, mentőket figyeli. Az meg pont hiányzik még a rendőröknek, hogy két dühösen vitatkozó sofőrrel is foglalkozniuk kelljen egy súlyos ütközés helyszínén. A baleset megörökítése azért is aggályos, mert a videó nyilvánosságra hozásával sértjük a sérültek személyiségi jogait. Azt sem szabad elhallgatni, mennyire felháborító esetekre kerül sor a katasztrófaturisták miatt. A közelmúltban, Szlovákiában egy óvodás kisfiú haláltusáját közvetítették élőben a legnagyobb közösségi oldalon, akit az úttesten ütöttek el.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink e