Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A katasztrófaturista nem menő – újabb balesetet okozhatunk a bámészkodással

Totálkáros autó az úton

Ha hirtelen lassítunk, hogy könnyebb legyen videózni, újabb balesetet okozhatunk. Aki pedig a hatóságok munkáját akadályozza, az súlyos következményekre számíthat a szomszédos Ausztriában – de a hazai szabályozás is hasonló.

Ne álljunk meg, ha nincs ránk szükség

Ha szemtanúi leszünk egy balesetnek, elvárás, hogy szaksegítséget hívjunk, ha ezt még más nem tette meg – esetleg nincs is más autós a környéken. Nem kötelességünk személyesen kimenteni a sérülteket az autóból, újraéleszteni is többen nem tudnak, mint igen – egyelőre –, de a baleset jelzése alapvető emberi minimum. Ha viszont azt látjuk, hogy nincs szükség a segítségünkre, haladjunk változatlan tempóban tovább! A baleset melletti bámészkodás újabb balesetet okozhat, belénk rohanhat a mögöttünk haladó. A közelmúltban nagy port vert fel a hír, hogy Ausztriában büntetik a „katasztrófaturistákat”, de ez nem egy friss történet – viszont itthon is hasonló a szabályozás. A sofőr vezetés közben nem videózhat, fotózhat kézben tartott telefonnal, nem állhat meg bámészkodni. Nem haladhat lassan, hogy jobban lássa a balesetet, nem akadályozhatja a forgalmat ok nélkül. Ha akadályozza a rendőrök, mentősök, tűzoltók munkáját, akkor komoly következményekkel kell számolnia. 2018 második fele óta 500 eurós büntetés, de akár elzárás is lehet a következménye, ha a sofőr nem hagyja el például a baleset helyszínét rendőri utasításra.

Araszolásból könnyen lehet koccanás, ha nem figyelünk

Balesetnél kötelező például az osztrákoknál mentési sávot hagyni, derült ki a Magyar Autóklub tájékoztatásából. Az autók nem hogy nem lassíthatnak a szabályozás szerint, de oldalra lehúzódva mennek el a baleset mellett. Nálunk is kötelező tovább haladni, ha int a rendőr: furcsa is lenne, ha nyugodtan leparkolhatnánk, és mehetnénk kényelmesen videózni. Autópályán sem úttesten, sem a leállósávban nem állhatunk meg csak úgy, pihenni vagy bámészkodni. A baleset mellett gyakran alakul ki dugó, araszolás, amíg nem tisztítják meg az utat, útlezárásra is sor kerülhet. Ilyenkor összekoccanni is könnyebb, ha valaki a helyszínelőket, mentőket figyeli. Az meg pont hiányzik még a rendőröknek, hogy két dühösen vitatkozó sofőrrel is foglalkozniuk kelljen egy súlyos ütközés helyszínén. A baleset megörökítése azért is aggályos, mert a videó nyilvánosságra hozásával sértjük a sérültek személyiségi jogait. Azt sem szabad elhallgatni, mennyire felháborító esetekre kerül sor a katasztrófaturisták miatt. A közelmúltban, Szlovákiában egy óvodás kisfiú haláltusáját közvetítették élőben a legnagyobb közösségi oldalon, akit az úttesten ütöttek el.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata