Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

A katasztrófaturista nem menő – újabb balesetet okozhatunk a bámészkodással

Totálkáros autó az úton

Ha hirtelen lassítunk, hogy könnyebb legyen videózni, újabb balesetet okozhatunk. Aki pedig a hatóságok munkáját akadályozza, az súlyos következményekre számíthat a szomszédos Ausztriában – de a hazai szabályozás is hasonló.

Ne álljunk meg, ha nincs ránk szükség

Ha szemtanúi leszünk egy balesetnek, elvárás, hogy szaksegítséget hívjunk, ha ezt még más nem tette meg – esetleg nincs is más autós a környéken. Nem kötelességünk személyesen kimenteni a sérülteket az autóból, újraéleszteni is többen nem tudnak, mint igen – egyelőre –, de a baleset jelzése alapvető emberi minimum. Ha viszont azt látjuk, hogy nincs szükség a segítségünkre, haladjunk változatlan tempóban tovább! A baleset melletti bámészkodás újabb balesetet okozhat, belénk rohanhat a mögöttünk haladó. A közelmúltban nagy port vert fel a hír, hogy Ausztriában büntetik a „katasztrófaturistákat”, de ez nem egy friss történet – viszont itthon is hasonló a szabályozás. A sofőr vezetés közben nem videózhat, fotózhat kézben tartott telefonnal, nem állhat meg bámészkodni. Nem haladhat lassan, hogy jobban lássa a balesetet, nem akadályozhatja a forgalmat ok nélkül. Ha akadályozza a rendőrök, mentősök, tűzoltók munkáját, akkor komoly következményekkel kell számolnia. 2018 második fele óta 500 eurós büntetés, de akár elzárás is lehet a következménye, ha a sofőr nem hagyja el például a baleset helyszínét rendőri utasításra.

Araszolásból könnyen lehet koccanás, ha nem figyelünk

Balesetnél kötelező például az osztrákoknál mentési sávot hagyni, derült ki a Magyar Autóklub tájékoztatásából. Az autók nem hogy nem lassíthatnak a szabályozás szerint, de oldalra lehúzódva mennek el a baleset mellett. Nálunk is kötelező tovább haladni, ha int a rendőr: furcsa is lenne, ha nyugodtan leparkolhatnánk, és mehetnénk kényelmesen videózni. Autópályán sem úttesten, sem a leállósávban nem állhatunk meg csak úgy, pihenni vagy bámészkodni. A baleset mellett gyakran alakul ki dugó, araszolás, amíg nem tisztítják meg az utat, útlezárásra is sor kerülhet. Ilyenkor összekoccanni is könnyebb, ha valaki a helyszínelőket, mentőket figyeli. Az meg pont hiányzik még a rendőröknek, hogy két dühösen vitatkozó sofőrrel is foglalkozniuk kelljen egy súlyos ütközés helyszínén. A baleset megörökítése azért is aggályos, mert a videó nyilvánosságra hozásával sértjük a sérültek személyiségi jogait. Azt sem szabad elhallgatni, mennyire felháborító esetekre kerül sor a katasztrófaturisták miatt. A közelmúltban, Szlovákiában egy óvodás kisfiú haláltusáját közvetítették élőben a legnagyobb közösségi oldalon, akit az úttesten ütöttek el.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és mod