Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A hagyományos vagy az elektromos autók biztonságosabbak?

Napról napra nő az elektromos autók száma az utakon: már nem lepődünk meg, ha egy zöld rendszámmal ellátott kocsi suhan el mellettünk. Azonban még mindig újnak számít a technika a robbanómotoros járművekhez képest, így él az emberekben még némi bizalmatlanság a villanyautókkal kapcsolatban. Gyakori tévhit például, hogy az elektromos autókban kevésbé vagyunk biztonságban.

Biztonsági és vezetéstámogató rendszerek

Sajnos naponta történnek kisebb-nagyobb balesetek, emiatt az autógyártók folyamatosan próbálják fejleszteni a járműveiket, hogy minél nagyobb esélyünk legyen elkerülni az ütközéseket. Újabb és újabb vezetéssegítő technológiák kerülnek a modern autókba, amelyek láthatóan csökkenteni tudják a karambolokat. Persze az emberi tényezőt egyelőre nem lehet kizárni, a vezetés közbeni telefonálás, vagy valamilyen más ok könnyen elterelheti a figyelmünket az útról. Ilyenkor hiába van az autókban bármilyen eszköz, elkerülhetetlen a baleset egy nem várt forgalmi helyzetben. Pedig az évek során bekerült a gépjárművekbe az ABS, amely segít az úton tartani a kocsit, és megakadályozza a kerekek blokkolását. Szinte minden modern autóban szériatartozék manapság már a menetstabilizáló rendszer. Egyre több vezetést támogató technológia kerül a kocsikba: ezek a követési távolság betartásában segítenek, vagy éppen a sávelhagyást akadályozzák meg. A vészfékrendszer a ráfutásos balesetek elkerülésében nyújt támogatást. Természetesen nem szabad elfelejtkeznünk a már megszokott alapfelszereltségről sem. Ezek nélkül ma már nem lehet új autót piacra dobni, de nem volt ez mindig így. Az első autók még nem úgy készültek el, hogy volt bennük biztonsági öv vagy légzsák. Persze az olyan alapvető alkatrészek, mint a számtalan világítás, az ablaktörlő lapát, vagy éppen a fékek is mind a biztonságunk megőrzése érdekében lettek beszerelve az autókba.

Minden teszten kiváló

A biztonsági és vezetőtámogató rendszerek és eszközök felsorolásából még nem tudjuk megállapítani, hogy belső égésű motorral felszerelt kocsiról vagy villanyautóról beszélünk. Ennek egyszerű oka van: mindegy, hogy robbanómotoros vagy elektromos egy gépjármű, a gyártók mindkét esetben próbálják a létező összes biztonságtechnikai eszközzel felszerelni az új autóikat. Emiatt nincs okunk bizalmatlannak lenni a villanyautókkal szemben. Biztonsági szempontból legalább annyira megbízhatóak, mint a hagyományos társaik. Sőt, a frissen piacra dobott elektromos autók ugyanúgy átesnek minden teszten, amit a szabályok előírnak. Az eredmények pedig magukért beszélnek, ugyanis az autóbiztonsági besorolások élvonalában egyre több villanyautót találunk. Az ezeket a teszteket végző hivatalos szerv, az Euro NCAP a legtöbb újonnan elérhető elektromos autót a legmagasabb, ötcsillagos minősítéssel tüntette ki. Nincs tehát okunk kételkedni a villanyautók biztonságosságában. Igen ám, de a szkeptikusok szerint az elektromos autók felépítéséből adódóan gyakoribb az autó kigyulladása, ráadásul az áramütéstől is félnünk kell! Ezeket szintén tudjuk cáfolni. Nyilván előfordulhatnak műszaki hibák, de ezek nem maradnak el a hagyományos autók esetében sem. Tűzeset is fordult már elő, de semmilyen statisztika, vagy kutatás nem támasztja alá, hogy az elektromos autók esetében ez nagyobb számban fordulna elő, mint egy robbanómotoros kocsiknál. A villanyautó úgy van kialakítva, hogy az erőforrás megfelelően el van zárva a külvilágtól, még baleset esetén sem szabad, hogy kár keletkezzen benne, mivel jól védett helyre van beépítve. Emiatt használhatjuk esőben, lemoshatjuk mosóban, de elragadhatja az árvíz is, nem kell aggódnunk amiatt sem, hogy áramütés ér minket.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata