Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

9 dolog, amit mindenkinek tudnia kellene az autójáról

Audi kormánya és műszerfala

Nem mindenki rajong a kocsikért. Sokan csak egy szimpla használati tárgyként tekintenek rá, ami a mindennapi boldoguláshoz szükséges. Jóllehet, nem mindenkinek kell ismernie mondjuk a turbófeltöltő vagy a dízel befecskendező pontos működését, ám azért akadnak dolgok, amikkel bizony minden autótulajdonosnak tisztában kell lennie a kocsiját illetően.

1. Melyek az autó meghajtott kerekei?

Ez különösen fontos olyankor, ha jeges úton kell vezetned. Ha kétkerék meghajtású a kocsid, tisztában kell lenned azzal is, hogy első- vagy hátsókerék meghajtású. A vezethetőségi tulajdonságok eltérhetnek a különböző meghajtás típusok esetében.

2. Mit jelentenek a műszerfalon lévő lámpák?

A műszerfalon található jelzőfények segítségével tudjuk karbantartani autónkat, figyelni az esetleges hibákra, épp ezért nem árt, ha mindegyiket ismerjük. Annál is inkább, mivel a jelzőfények figyelmen kívül hagyása balesetveszéllyel járhat, illetve visszafordíthatatlan károkat okozhat a kocsiban, s ezáltal a pénztárcánkban is. A lámpák jelentésének az autód kézikönyvében is utánanézhetsz.

3. Mikor kell ablaktörlő lapátot cserélni?

Ha már csíkokat hagy az ablaktörlő tisztítás közben, nehezebben látsz ki a szélvédőn, azonnal cseréld le a lapátokat. Szerencsére nagyon egyszerű művelet, nem kell hobbiszerelőnek sem lenned hozzá. Számos termék csomagolásán fotókkal is illusztrálják a folyamatot.

4. Van-e pótkerék és emelő a kocsiban?

Soha nem tudhatod, hogy mikor kapsz defektet az abroncsodban. Jó, ha tartasz a kocsidban a pótkeréken kívül egy emelőt is. Így szükség esetén akár az út mentén is tudsz kereket cserélni. Még jobb, ha egyszer „élesben” is begyakorlod a műveletet otthon.

5. Hogy kell használni az indítókábeleket?

Ha egyszer csak egyik reggel nem indul a kocsid, akkor jó esély lehet rá, hogy a lemerült akkumulátor tehet róla. Ahhoz, hogy működésre bírd a kocsid, indítókábelre lesz szükséged, így nem árt, ha tartasz egyet a járgányodban. Emellett szükség lesz egy másik, segítő autósra is, akinek a kocsija alkalmas a tiéd bebikázására.

6. Mekkora az optimális guminyomás?

A túl lapos abroncsokkal való autózás nem csak az üzemanyag fogyasztást növelheti, de extrémebb esetekben még az út szélén is hagyhatnak miatta, ha kidurrannak. Az autód kézikönyvében találsz hiteles információkat az előírt guminyomással kapcsolatosan, időnként ellenőrizd a meglétét. Szerencsére bármelyik benzinkúton megteheted, és fel is pumpálhatod az abroncsokat.

7. Mikor válnak csereéretté az abroncsok?

Elhasználódott, túlzottan kopott abroncsokkal közlekedni nagyon veszélyes! Rosszabbá válik a gumi tapadása az úttestre, illetve növekszik a fékút is miatta, az aquaplaning kockázatáról már nem is beszélve. Érdemes 2 mm-es barázdamélységnél cserélni a gumikat (téli abroncsok esetén még jobb, ha már 4 mm-nél).

8. Hol található a motorolaj, és mennyinek kell lennie a kocsiban?

Időnként ajánlatos ellenőrizni a motorolaj szintjét is, és ha túl alacsony, akkor utántölteni a szükséges mennyiséggel. Az autó kézikönyvében pontosan leírja a gyártó, hol található a nívópálca, és a motorolaj tartály.

9. Mikor esedékes az időszakos szerviz?

Itt is csak ismételni tudjuk magunkat; a kocsi kézikönyve minden, a kötelező szerviz intervallumra, futásteljesítményre vonatkozó információt ismertet. Érdemes saját magadnak is vezetned, hogy mely kilométeróra-állásnál volt utoljára cserélve az olaj és a szűrők – ehhez már kaphatók matricák, de az is teljesen jó, ha egy cetlin vezeted, amit a kesztyűtartóban tárolsz magadnál.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.03.29-2024.04.01. között  ZÁRVA tart. 2024.04.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata