Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

6 autókarbantartási szarvashiba, amiket kerülnöd kellene

Motortér közelről

Egy-egy autóval kapcsolatos hiba korai jeleit sok autótulajdonos hajlamos figyelmen kívül hagyni. Másrészt egyik pillanatról a másikra, bármilyen előjel nélkül is történhet meghibásodás. Sokkal súlyosabbra is fordulhatnak a dolgok, ha nem észleljük őket időben, netán elhanyagoljuk őket. Az egyik legrosszabb, amit tehetünk – pontosabban nem tehetünk – ha nem visszük el a gyártó által előírt intervallumokban időszakos szervizre a kocsinkat. Arról a helyzetről pedig már ne is beszéljünk, ha otthon próbálkozunk valamivel kellő szakértelem híján, és nagyobb galibát csinálunk még a meglévőnél is. Cikkünkben most hat olyan tipikus karbantartási hibát szedtünk össze, amiket minden autótulajdonos elkerülhet kellő odafigyeléssel.

1. Olajcsere-halogatás

Az olajcsere esedékességét minden gyártó előírja, az autó kézikönyvében garantáltan megtalálható az információ. Lehet, hogy ideiglenesen spórolsz az intervallum tologatásával, a csere odázásával, de hosszabb távon sokkal drágább károkat is okozhatsz ezzel a kocsidban. Az olajsár-lerakódás idővel fokozódhat a motorban, tovább károsítva ezzel az erőforrás kapcsolódó alkatrészeit is. Ha minél tovább meg szeretnéd őrizni az erőforrás élettartamát, tartsd magad a gyártói előírásokhoz, sőt, azzal sem ártasz, ha ennél valamennyivel gyakrabban cseréltetsz benne olajat, szűrőket.

2. Csak a motorolajjal való törődés

Néhány autótulajdonos ugyan betartja az előírt olajcsere-periódust, de a többi munkafolyadékkal nem is törődik – pedig nem csak a motorolaj végez elhanyagolhatatlan munkát autónkban… Időnkét nem árt ránézni az olyan folyadékok szintjére, állapotára sem, mint a hűtőfolyadék, a sebességváltó-folyadék, a szervofolyadék vagy épp a fékfolyadék, szükség esetén pedig cseréltetni is kell őket. Ne várjuk meg, amíg beszennyeződnek, elfogynak vagy elhasználódnak!

3. Pislákoló világítással való vezetés

Az autóizzók cseréje a régebbi autók esetében nem olyan nagy ördöngösség a többi karbantartási művelethez viszonyítva sem. Épp ezért, autótulajdonosként nem árt, ha te is tudod a módját. Amellett, hogy büntethetnek is a rendőrök a túl gyenge, rossz világítás miatt, még a saját és a körülötted közlekedők biztonságát is veszélyezteted vele. Ha például úgy látod, hogy már gyengül vagy pislákol az izzó a fényszóródban, mindenképp cseréld ki. Ilyenkor ne felejtsd el a hátsó lámpákat, féklámpákat, indexlámpákat és a nappali menetjelző lámpákat se ellenőrizni!

4. Felvillanó check engine lámpa figyelmen kívül hagyása

Jóllehet, bizonyos meghibásodások esetében nehéz felismerni az árulkodó jeleket, ám a felvillanó check engine lámpát szinte lehetetlen nem észrevenni – az már más kérdés, hogy az autótulajdonos mennyire veszi komolyan… Mindenképp szánj rá időt, és vidd el a szervizbe, ha felvillan a figyelmeztető fény! Az esetleges motorhibákat igenis komolyan kell venni, még mielőtt még nagyobb és költségesebb baj lesz belőlük.

5. Gumi-forgatás és futómű-beállítás elhanyagolása

Minden szezonban érdemes cserélgetni az abroncsokat a tengelyeken, hogy ne egyformán kopjanak. Emellett a kevésbé figyelmes sofőröknek fokozottan kell figyelniük a futómű-beállítás szükségességére utaló jeleket. Ha nem észleljük időben, teljesen elkophat a futófelület, és garantáltan új abroncsokat kell majd vásárolni.

6. Hátsó szélvédő hagyományos ablaktisztítóval való mosása

Nem ajánlott az otthoni takarításhoz használt hagyományos ablakmosó szerekkel takarítani az autó hátsó szélvédőjét, ezek ugyanis az esetek többségében ammóniát tartalmaznak. Az alkotóelem miatt eltörhetnek az üveg fűtőelemei, azaz azok a vékony vezetékek, melyek úgy néznek ki, mint egy vékony piros zsinór. Nem árt odafigyelni erre, főleg télen, mert nagyon hasznosak lehetnek a hátsó ablak mielőbbi „kifagyasztásában”. Mindig kifejezetten az autókhoz tervezett üvegmosó folyadékokat használj!

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata