Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

6 autókarbantartási szarvashiba, amiket kerülnöd kellene

Motortér közelről

Egy-egy autóval kapcsolatos hiba korai jeleit sok autótulajdonos hajlamos figyelmen kívül hagyni. Másrészt egyik pillanatról a másikra, bármilyen előjel nélkül is történhet meghibásodás. Sokkal súlyosabbra is fordulhatnak a dolgok, ha nem észleljük őket időben, netán elhanyagoljuk őket. Az egyik legrosszabb, amit tehetünk – pontosabban nem tehetünk – ha nem visszük el a gyártó által előírt intervallumokban időszakos szervizre a kocsinkat. Arról a helyzetről pedig már ne is beszéljünk, ha otthon próbálkozunk valamivel kellő szakértelem híján, és nagyobb galibát csinálunk még a meglévőnél is. Cikkünkben most hat olyan tipikus karbantartási hibát szedtünk össze, amiket minden autótulajdonos elkerülhet kellő odafigyeléssel.

1. Olajcsere-halogatás

Az olajcsere esedékességét minden gyártó előírja, az autó kézikönyvében garantáltan megtalálható az információ. Lehet, hogy ideiglenesen spórolsz az intervallum tologatásával, a csere odázásával, de hosszabb távon sokkal drágább károkat is okozhatsz ezzel a kocsidban. Az olajsár-lerakódás idővel fokozódhat a motorban, tovább károsítva ezzel az erőforrás kapcsolódó alkatrészeit is. Ha minél tovább meg szeretnéd őrizni az erőforrás élettartamát, tartsd magad a gyártói előírásokhoz, sőt, azzal sem ártasz, ha ennél valamennyivel gyakrabban cseréltetsz benne olajat, szűrőket.

2. Csak a motorolajjal való törődés

Néhány autótulajdonos ugyan betartja az előírt olajcsere-periódust, de a többi munkafolyadékkal nem is törődik – pedig nem csak a motorolaj végez elhanyagolhatatlan munkát autónkban… Időnkét nem árt ránézni az olyan folyadékok szintjére, állapotára sem, mint a hűtőfolyadék, a sebességváltó-folyadék, a szervofolyadék vagy épp a fékfolyadék, szükség esetén pedig cseréltetni is kell őket. Ne várjuk meg, amíg beszennyeződnek, elfogynak vagy elhasználódnak!

3. Pislákoló világítással való vezetés

Az autóizzók cseréje a régebbi autók esetében nem olyan nagy ördöngösség a többi karbantartási művelethez viszonyítva sem. Épp ezért, autótulajdonosként nem árt, ha te is tudod a módját. Amellett, hogy büntethetnek is a rendőrök a túl gyenge, rossz világítás miatt, még a saját és a körülötted közlekedők biztonságát is veszélyezteted vele. Ha például úgy látod, hogy már gyengül vagy pislákol az izzó a fényszóródban, mindenképp cseréld ki. Ilyenkor ne felejtsd el a hátsó lámpákat, féklámpákat, indexlámpákat és a nappali menetjelző lámpákat se ellenőrizni!

4. Felvillanó check engine lámpa figyelmen kívül hagyása

Jóllehet, bizonyos meghibásodások esetében nehéz felismerni az árulkodó jeleket, ám a felvillanó check engine lámpát szinte lehetetlen nem észrevenni – az már más kérdés, hogy az autótulajdonos mennyire veszi komolyan… Mindenképp szánj rá időt, és vidd el a szervizbe, ha felvillan a figyelmeztető fény! Az esetleges motorhibákat igenis komolyan kell venni, még mielőtt még nagyobb és költségesebb baj lesz belőlük.

5. Gumi-forgatás és futómű-beállítás elhanyagolása

Minden szezonban érdemes cserélgetni az abroncsokat a tengelyeken, hogy ne egyformán kopjanak. Emellett a kevésbé figyelmes sofőröknek fokozottan kell figyelniük a futómű-beállítás szükségességére utaló jeleket. Ha nem észleljük időben, teljesen elkophat a futófelület, és garantáltan új abroncsokat kell majd vásárolni.

6. Hátsó szélvédő hagyományos ablaktisztítóval való mosása

Nem ajánlott az otthoni takarításhoz használt hagyományos ablakmosó szerekkel takarítani az autó hátsó szélvédőjét, ezek ugyanis az esetek többségében ammóniát tartalmaznak. Az alkotóelem miatt eltörhetnek az üveg fűtőelemei, azaz azok a vékony vezetékek, melyek úgy néznek ki, mint egy vékony piros zsinór. Nem árt odafigyelni erre, főleg télen, mert nagyon hasznosak lehetnek a hátsó ablak mielőbbi „kifagyasztásában”. Mindig kifejezetten az autókhoz tervezett üvegmosó folyadékokat használj!

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!