Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

5 tipp, hogy nyáron se melegedjen túl az autónk

Hűtőfolyadék csövek az autóban

Nyáron hamarabb kedvet kapunk útra kelni, és autókázni egy nagyot. Óvatosnak kell azonban lenni, és nem csak saját magunkat, de autónkat is megvédeni az intenzív napsugárzástól, hőmérséklettől. Pláne olyankor kell odafigyelni a motor túlmelegedésére, ha hosszabb útra indulsz – minden bizonnyal kellemetlen lenne, ha útközben lerobbannál. Cikkünkben olyan tanácsokat gyűjtöttünk össze nektek, melyeket betartva elkerülhetitek az erőforrás felforrósodását.

1. Ellenőrizd a hűtőfolyadék szintjét, a hűtő állapotát

Ahhoz, hogy elkerüld a motor túlmelegedését elengedhetetlen ellenőrizni legalább a szezon elején a hűtőfolyadék szintjét, állapotát. Ezen kívül szakemberre, szervizre bízni az autóhűtő átvizsgálását is. Emellett minden hosszabb, nagyobb út, mondjuk nyaralás előtt is ajánlott megejteni ezeket.

2. Ha elhasználódott, cseréltess hűtőfolyadékot

Akárcsak a motorolaj, a hűtőfolyadék is nélkülözhetetlen szereppel bír az autó problémamentes működésében. Ahogy a már említett kenőanyagnak, úgy ennek is megvan a maga élettartama. Ha lerakódások képződnek a hűtőben vagy a motorban, elégtelen lesz a hűtőfolyadék áramlása. Szóval időközönként ezt sem árt megnézetni, szükség esetén pedig cserélni. Ezzel nem csak a túlmelegedéstől véded meg a kocsit, de az alkatrészek rozsdásodását is megelőzheted.

3. Ne felejtsd figyelni a hőmérsékletjelzőt

Az autósok többsége leginkább csak az üzemanyagszint-jelzőt szokta folyamatosan figyelni, reménykedve benne, hogy minél lassabban megy lejjebb a mutató. Emellett sajnos a hűtőfolyadék-hőmérsékletjelzőt gyakran figyelmen kívül hagyják, pedig nyáron elég fontos lenne, ezzel is elkerülve a motor szélsőséges túlmelegedését, lerobbanását. Ha emelkedni látod a hőmérsékletet, ne ess egyből pánikba, helyette inkább állj meg egy közeli szervizben vagy benzinkúton, esetleg húzódj le a hűvösbe. Számos modernebb modellből sajnos kihagyják a hőmérséklet-jelzőt, és csak egy figyelmeztető fényt helyeznek el benne, mely csak kritikus szintnél villan fel.

4. Ha megtörténik a baj, parkolj hűvösre

Ha mégis megtörténik a baj, és már a kritikus szint fölé emelkedik a motor hőmérséklete, keress egy biztonságos, lehetőleg árnyékos helyett, és állj félre. Mindenképp állítsd le a kocsit, szállj ki, és nyisd fel a motorháztetőt, hogy hamarabb le tudjon hűlni az erőforrás. Pihentesd egy ideig – ehhez általában legalább negyedórára van szükség!

5. Ha kell, kapcsold ki menet közben a klímád

Ha még csak annyit észlelsz, hogy minimálisan emelkedett a motor hőmérséklete, segíthet a fokozódáson, ha kikapcsolod egy időre a légkondit, így kevésbé terhelődik a motor. Érdemes az autó levegő keringtető ventilátorát maximum fokozatra állítani, hogy a hőt minél előbb átfújassuk a motortérből az utastér felé. Jóllehet, nem lesz túl kényelmes, ha felmelegszik a kocsi belseje, de még mindig sokkal jobb, mintha a motor melegedne túl… Nem egy kellemes élmény, de gondolatban akár egy kicsit ki is léphetsz a helyzetből, ha azt képzeled magad elé, hogy egy szaunában vagy gőzkabinban csücsülsz, és mondjuk épp egy kellemes masszázsra vársz a szállodában.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata