Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

5 tipp, hogy nyáron se melegedjen túl az autónk

Hűtőfolyadék csövek az autóban

Nyáron hamarabb kedvet kapunk útra kelni, és autókázni egy nagyot. Óvatosnak kell azonban lenni, és nem csak saját magunkat, de autónkat is megvédeni az intenzív napsugárzástól, hőmérséklettől. Pláne olyankor kell odafigyelni a motor túlmelegedésére, ha hosszabb útra indulsz – minden bizonnyal kellemetlen lenne, ha útközben lerobbannál. Cikkünkben olyan tanácsokat gyűjtöttünk össze nektek, melyeket betartva elkerülhetitek az erőforrás felforrósodását.

1. Ellenőrizd a hűtőfolyadék szintjét, a hűtő állapotát

Ahhoz, hogy elkerüld a motor túlmelegedését elengedhetetlen ellenőrizni legalább a szezon elején a hűtőfolyadék szintjét, állapotát. Ezen kívül szakemberre, szervizre bízni az autóhűtő átvizsgálását is. Emellett minden hosszabb, nagyobb út, mondjuk nyaralás előtt is ajánlott megejteni ezeket.

2. Ha elhasználódott, cseréltess hűtőfolyadékot

Akárcsak a motorolaj, a hűtőfolyadék is nélkülözhetetlen szereppel bír az autó problémamentes működésében. Ahogy a már említett kenőanyagnak, úgy ennek is megvan a maga élettartama. Ha lerakódások képződnek a hűtőben vagy a motorban, elégtelen lesz a hűtőfolyadék áramlása. Szóval időközönként ezt sem árt megnézetni, szükség esetén pedig cserélni. Ezzel nem csak a túlmelegedéstől véded meg a kocsit, de az alkatrészek rozsdásodását is megelőzheted.

3. Ne felejtsd figyelni a hőmérsékletjelzőt

Az autósok többsége leginkább csak az üzemanyagszint-jelzőt szokta folyamatosan figyelni, reménykedve benne, hogy minél lassabban megy lejjebb a mutató. Emellett sajnos a hűtőfolyadék-hőmérsékletjelzőt gyakran figyelmen kívül hagyják, pedig nyáron elég fontos lenne, ezzel is elkerülve a motor szélsőséges túlmelegedését, lerobbanását. Ha emelkedni látod a hőmérsékletet, ne ess egyből pánikba, helyette inkább állj meg egy közeli szervizben vagy benzinkúton, esetleg húzódj le a hűvösbe. Számos modernebb modellből sajnos kihagyják a hőmérséklet-jelzőt, és csak egy figyelmeztető fényt helyeznek el benne, mely csak kritikus szintnél villan fel.

4. Ha megtörténik a baj, parkolj hűvösre

Ha mégis megtörténik a baj, és már a kritikus szint fölé emelkedik a motor hőmérséklete, keress egy biztonságos, lehetőleg árnyékos helyett, és állj félre. Mindenképp állítsd le a kocsit, szállj ki, és nyisd fel a motorháztetőt, hogy hamarabb le tudjon hűlni az erőforrás. Pihentesd egy ideig – ehhez általában legalább negyedórára van szükség!

5. Ha kell, kapcsold ki menet közben a klímád

Ha még csak annyit észlelsz, hogy minimálisan emelkedett a motor hőmérséklete, segíthet a fokozódáson, ha kikapcsolod egy időre a légkondit, így kevésbé terhelődik a motor. Érdemes az autó levegő keringtető ventilátorát maximum fokozatra állítani, hogy a hőt minél előbb átfújassuk a motortérből az utastér felé. Jóllehet, nem lesz túl kényelmes, ha felmelegszik a kocsi belseje, de még mindig sokkal jobb, mintha a motor melegedne túl… Nem egy kellemes élmény, de gondolatban akár egy kicsit ki is léphetsz a helyzetből, ha azt képzeled magad elé, hogy egy szaunában vagy gőzkabinban csücsülsz, és mondjuk épp egy kellemes masszázsra vársz a szállodában.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!