Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

5 jel, amikből a benzines injektor hibájára következtethetsz

Két befecskendező egymás mellett

Minden autótulajdonosnak érdemes tisztában lennie azzal, hogy milyen jelekből következtethet injektorhibára. Összegyűjtöttük az említett alkatrész meghibásodásának öt leggyakoribb jelét. Nézzük, mikre kell figyelni!

Mi a szerepe az injektornak?

Mielőtt rátérnénk az injektor meghibásodásának öt leggyakoribb jelére, nézzük meg, hogy mit nevezünk injektornak és mi is pontosan a szerepe. Az injektort más néven befecskendezőnek is hívják. Feladata az üzemanyag eljuttatása a motorba. A régebbi típusú autókban ezt a feladatot a porlasztó, vagyis a karburátor végezte el. A porlasztók az üzemanyag motorba való eljuttatása során jelentős terhelésnek vannak kitéve, hiszen magas hőmérsékleten és nagy nyomáson működnek. Precíz kialakítást igényel minden egyes injektor a gyártás során, hiszen minden alkalommal tökéletes pontossággal kell adagolnia az üzemanyagot. Mi okozhatja az injektor meghibásodását? A szennyező anyagok, például a rossz minőségű üzemanyag könnyen kárt tehet benne, hiszen a furatok eltömődését okozhatja.

Melyek a leggyakoribb jelei az injektor meghibásodásának?

Az injektor meghibásodásának leggyakoribb jelei közé sorolható a nehezen induló motor, a gyorsításkor való akadozás és a motor egyenetlen járása. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy ez a hármas nem feltétlenül az injektor meghibásodását jelzi, hiszen a nagynyomású szivattyú elhasználódására is utalhat. További gyakori jele az injektor meghibásodásának a magasabb üzemanyag-fogyasztás, hiszen a probléma hatására nem megfelelő annak adagolása. Mindemellett pedig a kipufogón távozó szokatlan füst is jelezheti az injektor meghibásodását. Ez annak az eredménye, hogy nem megfelelő mennyiségű üzemanyag kerül befecskendezésre, így az égés nagyobb füsttel jár. A jelek észrevételét követően érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni, aki bevizsgálja az injektorokat és amennyiben szükséges, elvégzi a javításokat. Ezáltal megelőzhető, hogy még drágább legyen az autó éves fenntartása. Fontos tudni, hogy az elektronikus vezérlés miatt költséges lehet az injektorok meghibásodása, hiszen az elektronika cseréje akár félmilliós plusz költséget is jelenthet. Milyen lépésekből áll az injektorok felújítása? Első lépésként a szakemberek bevizsgálják az injektorokat. Ezt követően az eredmények ismeretében megállapítják az injektorok állapotát és meghatározzák a szükséges javítási munkálatokat. Utóbbiak során sor kerül az injektorok szétszerelésére, az új alkatrészek beszerelésére, a tömítőkészlet cseréjére és végül a működés ellenőrzésére.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!