Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

117 éve rendezték az első magyar autóversenyt

Az 1894-ben Párizs és Rouen között megrendezett első autóverseny hatására hat évvel később megalakult Magyarországon egy szűk körű társaság, amely az automobilizmus terjesztését tűzte ki céljául. Sikerrel jártak.

A francia ötleten felbátorodva megalakul a Magyar Automobil Club

A fennmaradt iratok szerint 1895-ben Hatsek Béla műszerész hozta be az első gépjárművet, egy Benz Velót hazánkba, miután barátaival francia újságokat tanulmányoztak, sőt a helyszínre is elutazott. Öt év telt el, amikor 1900. november 30-án a Royal Szálloda különtermében megalakult a Magyar Automobil Club (MAC) Reiman Gyula szervezésében. Reiman, aki korábban bankár volt, a motorizált közlekedés híve lett, és a MAC megszervezése után rögvest belevágott egy nemzetközi túraút szervezésébe. Ezt nem sikerült kiviteleznie, de 1901. június 20. és 23. között a budapesti lóversenypálya, a Tattersall területén sikerült egy autó kiállítást tető alá hoznia. Ennek egyik betétfutamán először mérkőztek meg hivatalosan négykerekű gépjárművek egymással Magyarország területén, és ezzel kezdetét vette a magyar autósport története.

Fényi Béla Peugeot-ja autózta a legjobb időt

„A versenyben a legjobb időt és a könnyű kocsik kategóriájában a győzelmet Fényi Béla szerezte meg, aki az öt kört – 7LE-s Peugeot-jával – 13 perc 28,8 mp alatt teljesítette. A kiskocsik versenyét Spitz Arnold 6,5 lóerős Darracq-kal, a túrakocsik versenyét a bécsi Bierenz 10 lóerős Daimlerrel szerezte meg. Versenyen kívül Szapáry Pál gr. – a Magyar Automobil Club első elnöke – 24 lóerős Daimlerjével 11 perc 53,6 mp alatt tette meg a távot, és így 54 km/óra átlagsebességet ért el” – írja a Magyar Sport Enciklopédiája. Korábban soha nem versenyeztek hivatalosan négykerekű járművek Magyarországon, így mondhatjuk, hogy az 1901-es versennyel vette kezdetét a sportág története. A továbbiakban még több, ahogy akkoriban nevezték túra utakat rendeztek. Ezeken nem készítettek eredménylistát, minden célba érkező egyforma tiszteletdíjban részesült.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson